Schwarzenberg o výrokoch Zemana o Rusku: Nevie, čo hovorí

Podľa bývalého českého ministra zahraničia Karla Schwarzenberga prezident Miloš Zeman nevie, čo hovorí. Reagoval tak na výroky hlavy štátu pred odchodom na summit NATO, keď Zeman vyhlásil, že na Ukrajine nedošlo k ruskej invázii a ide len o občiansku vojnu.

07.09.2014 10:05 , aktualizované: 14:06
Schwarzenberg Foto: ,
Karel Schwarzenberg.
debata (64)

„On svoje názory dosť mení, alebo si už nepamätá, čo hovoril predvčerom. Našťastie má len obmedzený vplyv a ľudia si budú musieť zvyknúť, že jeho výroky nemusia brať úplne vážne. Svojim posledným výrokom vlastne tvrdí, že ruskému ministrovi zahraničia verí viac, než svojim spojencom a kolegom. To je na zamyslenie,“ uviedol pre server Lidovky.cz.

Schwarzenberg, ktorý so Zemanom prehral vo vlaňajšom druhom kole prezidentských volieb zároveň poznamenal, že „niečo podobné sme už v českých dejinách zažili“ a slová hlavy štátu prirovnal k situácii pôsobenia niekdajšieho československého exprezidenta.

„Emil Hácha bol vynikajúci právnik. Stal sa prezidentom, niesol však hrozný údel. Počas krátkych rokov ale jeho mozog vypovedal službu a posledné roky už ani nevedel, čo robí. To je ono. Miloš Zeman sa ešte k nemu nedá prirovnať, ale mám obavy, že čo rozpráva, sa vymyká konaniam rozumného človeka,“ dodal.

Podľa Schwarzenberga je potrebné zdôrazniť, že ruský prezident Vladimir Putin neuznáva ukrajinský národ a Ukrajincov považuje za súčasť ruského národa ruského, preto podľa neho nemajú právo na samostatný štát. „Bola tu v posledných rokoch snaha narúšať stabilitu Ukrajiny, najprv hospodárskymi prostriedkami. A to by nevydržali ani najsilnejšie hospodárstva,“ konštatoval predseda TOP 09 v nedeľu v Českej televízii a poznamenal, že teraz sa Putin odhodlal aj k vojenským akciám.

Schwarzenberg upozornil, že Západ na anexiu Krymu prakticky nereagoval, tak si Putin povedal, že „si dá ešte ďalší kus salámy“. Podľa exministra ale takzvaní dobrovoľníci z Ruska nemohli proti ukrajinskej armáde zvíťaziť, a tak šéf Kremľa nasadil riadne ruské vojsko. Bývalý šéf diplomacie očakáva, že ukrajinská kríza bude do budúcnosti chvíľami pokojnejšia a chvíľami bude konflikt opäť eskalovať. Nakoniec dôjde k rozvráteniu celej Ukrajiny.

Šéf opozičných konzervatívcov považuje nové protiruské sankcie za potrebné a pripomenul roky 1939 a 1968. Podľa neho sú v českom záujme. Tvrdí, že agresor musí byť zastavený na začiatku. "Kým má Rusko obsadenú časť ukrajinského územia a nemieni ho vrátiť, tak nevidím dôvody s ním mať normálne vzťahy. O Kryme už sa takmer nehovorí, prijmú okupáciu cudzieho územia? To je pre mňa strašné. Nesmieme začať považovať okupáciu cudzieho územia za normálny nástroj, "vyhlásil s tým, že celé prímerie v Donbase považuje za pochybné.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #NATO #Miloš Zeman #Karel Schwarzenberg #Ukrajina