Kyjev a proruskí separatisti sa vraj dopúšťajú vojnových zločinov

Medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) obvinila z vojnových zločinov na východnej Ukrajine ukrajinské dobrovoľnícke milície, ukrajinskú armádu a proruských separatistov.

07.09.2014 13:37
Ukrajina, proruskí rebeli, tank Foto: ,
Proruskí rebeli na tanku cestou do Donecka.
debata (33)

Zároveň obvinila Rusko z podnecovania existujúceho konfliktu a jeho priamej podpory. Svoje tvrdenia opiera o súbor satelitných snímok a množstvo svedeckých výpovedí očitých svedkov z oblastí, kde k bojom dochádza.

„Všetky strany konfliktu ukázali ľahostajnosť k životu civilistov a očividne porušujú svoje medzinárodné záväzky,“ uviedol generálny tajomník AI Salil Shetty, ktorý v nasledujúcich dňoch odcestuje do Kyjeva a do Moskvy.

„Naše dôkazy ukazujú, že Rusko tento konflikt podnecuje priamym zasahovaním i podporou separatistov na východe. Rusko musí prestať s dodávkami zbraní a ďalšou podporou rebelov, ktorí sú značne zapletení do násilností odporujúcich ľudským právam,“ dodal Shetty.

AI na svojom webe zverejnila satelitné snímky, ktoré vraj svedčia o nahromadení ruských obrnených vozidiel a delostrelectva na východnej Ukrajine. Napriek krehkému prímeriu, ktoré platí v tejto oblasti od piatku, panujú obavy o ďalší vývoj situácie a AI vyzýva všetky zúčastnené strany, vrátane Ruska, aby zastavili násilie.

Organizácia hovorí o medzinárodnom konflikte, Kremeľ to popiera

Výskumníci z AI na pôde východnej Ukrajiny zdokumentovali početné prípady násilností, únosov, mučenia a zabíjania. Kremeľ opakovane popiera, že by mal podiel na bojoch na Ukrajine, ale satelitné snímky a svedectvá získané AI poskytujú vraj presvedčivý dôkaz, že boje prerástli do fázy, ktorú Amnesty považuje za medzinárodný ozbrojený konflikt.

Snímky napríklad ukazujú nové pozície delostrelectva vytvorené priamo na ukrajinských hraniciach medzi 13. a 29. augustom, vrátane záberu, ktorý, ako sa zdá, zachytil húfnicu D-30 pri streľbe namierenú na západ. Inú snímku 29. augusta zachytil v oblasti šesť obojživelných obrnených vozidiel (pravdepodobne typ BRDM-2s).

Iná podobná formácia delostrelectva bola videná severovýchodne od prvej pozície, tiež vnútri ukrajinského územia. Medzi 26. a 29. augustom sa toto delostrelectvo presunulo západnejšie. „Tieto satelitné snímky, doplnené o informácie ruských vojakov zajatých na Ukrajine a od očitých svedkov, ktorí videli ruských vojakov a vojenské vozy prekročiť hranicu do Ukrajiny, nedovoľujú pochybovať, že ide o medzinárodný ozbrojený konflikt,“ dodal Shetty.

Výskumníci z Amnesty International napríklad hovorili s ľuďmi, ktorí utiekli pred bojmi z rôznych častí východnej Ukrajiny a tí im rozprávali o násilnostiach, únosoch a zabíjaní, ktoré videli na vlastné oči. Výpovede získali aj od ukrajinských utečencov z oblasti ruského mesta Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc.

Tamojší civilisti vypovedali podľa AI, že ich susedov vystavili ťažkej paľbe od vojakov ukrajinskej armády. Násilností sa tu však dopúšťali podľa nich aj separatisti. Ako ilustračný prípad za všetky uviedla AI výpoveď obyvateľov Slavianska, odkiaľ separatisti uniesli miestneho pastora, dvoch jeho synov a dvoch návštevníkov kostola.

Požadovali za ich prepustenie 50-tisíc dolárov. Keď sa komunite podarilo požadované peniaze na ich záchranu nazhromaždiť, únoscovia vraj všetkých mužov zabili.

AI má svedectvá o agresii ukrajinskej dobrovoľníckej milície

AI má k dispozícii aj viaceré svedectvá o násilnostiach páchaných príslušníkmi ukrajinskej dobrovoľníckej milície, ktorí v ​​oblasti operujú vedľa riadnej ukrajinskej armády. Napríklad 23. augusta v Luhansku zastavilo muža z bezpečnostnej hliadky niekoľko desiatok ozbrojencov, ktorí prišli v autách ozdobených ukrajinskú vlajkou.

Aspoň jedno z týchto áut bolo označené aj menom jednej z tunajších militantných skupín. Svedkovia vypovedali, že ozbrojenci muža obvinili z kolaborácie so separatistami, bili ho pažbami pušiek, a potom ho odviezli na neznáme miesto. Až 27. augusta informovali jeho rodinu, že je ho zadržiavajú v zajatí v inom meste.

„Civilné obyvateľstvo na Ukrajine si zaslúži ochranu. Bez dôkladného a nezávislého vyšetrovania tu navyše vzniká reálne riziko, že si Ukrajinci ponesú rany z tejto vojny po celé generácie,“ dodal Shetty.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Amnesty International #Ukrajina