Ukrajina vraj získa zbrane od piatich štátov NATO, štyri to popreli

Ukrajina získa na podporu boja proti proruským separatistom zbrane a vojenských poradcov od piatich štátov Severoatlantickej aliancie, okrem iného zo Spojených štátov a Poľska.

07.09.2014 16:24 , aktualizované: 20:56
debata (322)

Zástupcovia štyroch štátov však túto informáciu podľa agentúry Reuters popreli. „Na summite NATO sme dosiahli dohodu, že získame vojenských poradcov a podporu v podobe modernej výzbroje zo Spojených štátov, Francúzska, Talianska, Poľska a Nórska,“ oznámil poradca Jurij Lucenko podľa Reuters na svojej facebookovej stránke.

S informáciami však vzápätí prišli zástupcovia USA, Talianska, Nórska a Poľska, ktorých krajiny mali byť spolu s Francúzskom spomínanými dodávateľmi. „Táto správa je nepravdivá. Taliansko spolu s ďalšími krajinami EÚ a NATO pripravuje pre Ukrajinu balík vojenskej pomoci, ktorá nie je určená na zabíjanie. Jeho súčasťou sú nepriestrelné vesty či helmy,“ povedal Reuters nemenovaný činiteľ talianskeho ministerstva obrany.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa USA nenavrhli Kyjevu žiadnu ponuku „pomoci určenú na zabíjanie“. Podobne sa vyjadrili aj zástupcovia Varšavy a Osla.

K otázke poskytnutia zbraní Kyjevu sa niektoré západné krajiny stavajú dlhodobo odmietavo. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa DPA za Berlín už na konci augusta striktne odmietla dodávky zbraní Kyjevu.

Na summite vo Walese, kde bola na programe rokovaní aj ukrajinská kríza, sa zúčastnil aj prezident Porošenko. Zástupcovia NATO už skôr vyhlásili, že aliancia Ukrajine, ktorá nie je jej členom, zbrane nepošle, ale jednotlivé štáty NATO to urobiť môžu.

Rusko je dôrazne proti akýmkoľvek bližším väzbám medzi Ukrajinou a NATO. Už predtým, keď ešte nebola známa povaha tejto možnej vojenskej pomoci, ani názvy konkrétnych štátov, ktoré ju Ukrajine poskytnú, reagovalo Rusko so znepokojením a požadovalo od NATO okrem iného vysvetlenie, proti komu sa majú tieto zbrane použiť, pripomenula DPA.

322 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina