V Nikarague spadol meteorit, obyvateľov vydesil silný výbuch

V noci na nedeľu vydesil nikaraguejskej metropoly Managua silný výbuch. Spôsobil ho malý meteorit, ktorý dopadol v zalesnenej oblasti neďaleko miestneho letiska, nikoho nezranil. Celý incident teraz skúma špeciálne vytvorená komisia, vláda chce do krajiny pozvať aj medzinárodných expertov.

08.09.2014 07:44
Nikaragua, meteorit Foto: ,
Spadnutý meteorit zanechal po sebe hlboký kráter.
debata (4)

Podľa vládneho hovorcu Rosaria Murilla bol meteorit „relatívne malý“ a zrejme pochádzal z asteroidu, ktorý sa v týchto dňoch pohyboval v tesnej blízkosti Zeme.

Zanechal po sebe kráter s polomerom 12 metrov a hlboký päť metrov, uviedol miestny expert Humberto Saballos. „Môže pochádzať z asteroidu, to sa deje bežne. Musíme ho však viac preskúmať, mohol to byť ľad či skala,“ dodal. Experti zatiaľ nevedia, či sa meteorit rozpadol po dopade, alebo či tu zostal pochovaný v zemi.

Podľa iného z vedcov Wilfrieda Straucha je však veľmi zvláštne, že nikto nenahlásil, že by videl nejaký záblesk svetla na oblohe. Miestni obyvatelia len uviedli, že počuli v sobotu v noci silný výbuch. „Sedel som na verande a nevidel som nič. Zrazu som len začul hlasný výbuch. Mysleli sme si, že je to bomba, pretože sme cítili silnú tlakovú vlnu,“ uviedol Jorge Santamaria, ktorý žije neďaleko miesta dopadu.

V Nikarague sa nachádza viac ako 20 sopiek a časté sú v tejto oblasti aj zemetrasenia. Niektorí z miestnych obyvateľov sa preto tiež domnievali, že by mohlo ísť o explóziu súvisiacu s otrasmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #meteorit #Nikaragua