Stav amerického lekára nakazeného ebolou sa zlepšuje

Zdravotný stav amerického lekára a misionára Ricka Sacru ktorý sa v Libérii nakazil smrtiacou ebolou, sa zlepšuje. Stále však nie je jasné, či sa zotaví úplne. Oznámili to lekári z nemocnice v Nebraske. Sacra je už tretí americký občan, ktorý sa ebolou nakazil a do Spojených štátov ho previezli v piatok.

08.09.2014 08:49
ebola, americký lekári Foto: ,
Lekári Philip W. Smith (vľavi) a Angela Hewlettová na tlačovej konferencii informovali o zlepšení stavu svojho kolegu, ktorý sa v Libérii nakazil ebolou.
debata (1)

Päťdesiatjedenročný Američan je stále veľmi unavený, v nedeľu bol však už trochu čulejší, uviedol jeden z ošetrujúcich lekárov Phil Smith. „To, čo sme videli, nás povzbudilo. Stále je však ešte skoro hovoriť, že z najhoršieho je vonku,“ dodal Smith.

Sacra svojim zdravotníkom s liečbou pomáha aj tým, že im poskytuje informácie o ebole, ktoré získal počas pobytu v Afrike. Lekár pochádzajúci z Massachusetts pracoval 15 rokov v libérijskej nemocnici.

Ako Phil Smith uviedol, Sacra s ním dokonca aj vtipkoval o baseballe, keď zistil, že každý z nich je fanúšikom iného klubu. „Začal vtipkovať. Podľa mojej skúsenosti je to dobré znamenie,“ povedal Smith.

Ebola sa šíri najmä v Siere Leone, Guinei, Libérii a Nigérii. Podľa posledných údajov nákaze podľahlo už 2 100 ľudí, celkovo je nakazených až 4-tisíc osôb. Pri súčasnom tempe postupu nákazy Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že môže trvať šesť až deväť mesiacov, kým sa chorobu podarí dostať pod kontrolu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #ebola #nákaza