Porošenko v Mariupole: Je to naša zem, nedáme ju nikomu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pricestoval v pondelok do prístavného mesta Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. Oznámil to prezidentov hovorca.

08.09.2014 09:22 , aktualizované: 17:06
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko spieva národnú hymnu počas návštevy v Mariupole.
debata (204)

Mesto leží na frontovej línii medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Medzi oboma stranami teraz platí prímerie, k jeho porušeniu však vraj došlo aj počas prezidentovej návštevy.

„Je to naša ukrajinská zem, nedáme ju nikomu,“ zdôraznil Porošenko a dodal, že nariadil posilniť obranu Mariupoľa raketometmi, tankmi a letectvom, aby nepriateľ utrpel „drvivú porážku“.

„Keď sme prišli, začali ostreľovať kontrolné stanovištia na cestách. Mysleli si, že nás zastrašia, ale nikto sa ich nebojí,“ uviedol prezidentov hovorca na Twitteri. Na tlačovej konferencii v polmiliónovom meste, postihnutým ozbrojenému tlaku vzbúrencov, prezident vyzval na posilnenie opevňovacích prác.

„Musíme mesto ustrážiť, musíme postaviť nové opevnenia. Moje dnešné diskusie s armádnymi veliteľmi budú venované práve tomu,“ konštatoval prezident podľa agentúry Interfax. Varoval tiež, že krehké prímerie môže byť zo strany separatistov kedykoľvek znova porušené.

Ukrajinský vojaci majú prístavné mesto Mariupoľ... Foto: Reuters, Vasily Fedosenko
Ukrajina, Mariupol Ukrajinský vojaci majú prístavné mesto Mariupoľ pod kontrolou.

Do Mariupoľa vraj Porošenko pricestoval napriek naliehaniu tajných služieb, aby cestu odložil. Na webe prezidentskej kancelárie zámerne umiestnili oznámenie, že do mesta príde hlava štátu o 13.30, teda o dve hodiny skôr, než prezident do Mariupoľa v skutočnosti prišiel.

„Presne o 13.30 sa z povstaleckých pozícií ozvala delostrelecká paľba,“ uviedol Porošenko. Aj napriek naliehaniu bezpečnostných zložiek prezident z mesta predčasne odísť nemieni. „Musíme ukázať, že sa ich nebojíme. Práve v tejto situácii je moje miesto tu,“ vyhlásil na tlačovej konferencii.

O mesto na pobreží Azovského mora, ležiace na ceste z Ruska k anektovanému Krymu, sa ešte nedávno bojovalo. Separatisti označili dobytie mesta za cieľ svojej protiofenzívy, ktorú rozpútali koncom minulého mesiaca, podľa Kyjeva a NATO za priamej účasti ruských jednotiek.

Avšak svoj ​​cieľ nedosiahli pred piatkovým prímerím. Mariupoľ zostal v rukách vládnych síl, ktoré sa však cez víkend dostali pod paľbu ťažkých zbraní. Zahynula jedna civilistka, štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Kyjev prevzal od vzbúrencov 1 200 zajatcov

Ukrajina prevzala počas prímeria od proruských vzbúrencov približne 1 200 vojnových zajatcov. Pri návšteve Mariupoľa to vyhlásil ukrajinský prezident.

Podľa skorších správ sa výmena zajatcov mala uskutočniť v stredu 10. septembra. Podľa podmienok prímeria, na ktorom sa Kyjev a zástupcovia separatistov dohodli v piatok v Minsku, by si obe znepriatelené strany mali vymeniť všetkých zajatcov. O ich presnom počte nie sú žiadne hodnoverné informácie, odhady sa pohybujú v rádoch tisícov.

Ruská agentúra TASS oznámila, že počas pondelkovej popoludňajšej videokonferencie so vzbúrencami a zástupcami ukrajinskej vlády sa strany dohodli na výmene prvej skupiny 30 vojnových zajatcov. Podľa ruských novinárov sa už výmena uskutočnila.

Vicepremier" povstaleckej Doneckej... Foto: SITA/AP
Andrej Purgin Vicepremier" povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin.

„Meníme tridsať za tridsať, čo bude ďalej, sa uvidí,“ povedal ruskej agentúre vicepremiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin. Dodal, že pri rokovaní o výmene zajatcov narazili obe strany na problémy, o ich povahe sa ale odmietol vyjadriť. Otvoriť cestu k ďalšej výmene zajatcov má vraj ďalšia videokonferencia.

Prímerie naďalej platí

Prímerie aj cez sporadické incidenty, z ktorých sa obidve strany navzájom obviňujú, je vcelku dodržiavané, konštatovali agentúry AP a Reuters. „Celkovo je prímerie dodržiavané, avšak zostáva krehké,“ uviedol na rokovaní vo Viedni švajčiarsky veľvyslanec Thomas Greminger, ktorého krajina predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

OBSE, združujúca 57 členských štátov, má na Ukrajine okolo 250 pozorovateľov. Diplomat dodal, že budúce dni budú pre osud prímeria kľúčové. Švajčiarsky prezident Didier Burkhalter prisľúbil ďalšie posilnenie misie OBSE na Ukrajine, avšak zdôraznil, že samotné prímerie na ukončenie konfliktu nestačí.

„Krízu nemožno vyriešiť bez rokovania s Ruskom a bez dialógu vnútri Ukrajiny,“ vyhlásil v televíznom rozhovore. „Ak chcete riešiť európske problémy, nemôžete to urobiť bez Ruska,“ dodal.

Separatisti vraj ostreľovali ukrajinských vojakov

Ukrajinská armáda si v pondelkovom komuniké sťažovala, že separatisti v noci ostreľovali vojakov na piatich miestach. Avšak hovorca Andrij Lysenko pripustil, že počas uplynulých 24 hodín nebol zabitý žiadny vojak, a že ukrajinské oddiely nezaznamenali ostreľovanie z ruského územia.

Ešte predtým, počas víkendu, sa ukrajinské jednotky ocitli pod paľbou na doneckom letisku a pri Mariupole.

Naopak, predáci doneckých separatistov podľa BBC tvrdia, že ich vraj armáda počas nedele napadla sedemkrát. To Kyjev popiera ako provokácie, ktoré majú prímerie poškodiť. „Ruskí diverzanti strieľajú po svojich spojencoch v preoblečení za ukrajinských vojakov,“ vyhlásil hovorca Lysenko podľa denníka Ukrajinská pravda.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #protiruské sankcie