Pakistan a Indiu trápia monzúnové dažde, počet obetí neustále stúpa

Prudké monzúnové dažde, ktoré priniesli záplavy do Pakistanu a na sever Indie, si už vyžiadali viac ako 350 obetí. Vyplýva to z novej bilancie, ktorú v noci na pondelok zverejnili úrady oboch krajín. Je však pravdepodobné, že počet obetí bude ďalej stúpať. Niektoré oblasti voda úplne odrezala od spojenia s okolitým svetom.

08.09.2014 12:01
India, povodne, monzún Foto: ,
V indickom meste Šrínagar evakuujú obyvateľov na traktoroch. Indický premiér hovorí, že obrovské povodne spôsobili národnú tragédiu.
debata

Obe krajiny nasadili do boja proti povodniam armádu s vrtuľníkmi, lietadlami a loďami. V Pakistane si záplavy od štvrtka vyžiadali najmenej 193 mŕtvych a poškodili alebo úplne zničili stovky domov.

V Indii si dažde a záplavy vyžiadali viac ako 150 obetí. Vyše 14 800 ľudí zo zatopených oblastí zachránila armáda a do postihnutej oblasti vyslali 50 zdravotníckych tímov. Najťažšie zasiahli povodne oblasť Kašmíru.

„Tisícky ľudí voda odrezala. Presný počet obetí a rozsah škôd zatiaľ nie je možné zistiť. Ďalej pátrame po mŕtvych,“ povedal vysoký policajný dôstojník indickej oblasti Džammú Rádžéš Kumár.

Katastrofická situácia je v indickom meste Šrínagar, ktoré má 900-tisíc obyvateľov. Časť mesta sa ocitla pod vodou, ktorá strhla telefónne vedenie, a niektoré oblasti sú úplne odrezané od spojenia s okolitým svetom. Podľa indického premiéra Nárendru Módího, ktorý postihnutú oblasť navštívil, sú povodne „národnou katastrofou“.

Pakistan zažíva smrtiace povodne spojené s monzúnmi už štvrtý rok za sebou. V roku 2010 si najhoršie záplavy v dejinách Pakistanu vyžiadali takmer 1 800 obetí a zasiahli 21 miliónov ľudí, čo vyvolalo rozsiahlu humanitárnu krízu.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Pakistan #India #záplavy #dažde #monzún