Krajiny V4 by mali podporovať sankcie, tvrdí Sikorski

Vyšehradské krajiny by mali podporovať protiruské sankcie kvôli svojej historickej skúsenosti s útlakom zo strany mocnejšieho suseda. Vyhlásil to vo Varšave poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski.

08.09.2014 20:51
Radoslaw Sikorski Foto: ,
Radoslaw Sikorski.
debata (61)

Sankcie stoja štáty hospodárske straty, Varšava však podľa neho zastáva postoj, že nečinnosť by bola ešte drahšia.

„Poľsko, Česko či Slovensko sú krajiny, ktoré ako nikto iný v Európe zakúsili politický tlak zo strany mocnejších susedov,“ povedal minister, ktorý dlhodobo patrí k hlavným európskym politikom zastávajúcim rázny postoj voči Moskve.

Proti Poľsku však Česko, Slovensko a Maďarsko volia v otázke protiruských sankcií výrazne miernejší postoj. Kým Poliaci posielajú hromadnú konzumáciou embargovaných jabĺk prezidentovi Vladimirovi Putinovi ako odkaz vzdoru, z Česka znie skôr hromženie postihnutých firiem na finančné straty a aj politickí lídri sa na ďalšie sankcie, o ktorých rokuje EÚ, stavajú rezervovane. Podobné kroky ako český premiér Bohuslav Sobotka zvolil tiež na Slovensku Robert Fico.

Poľský biznis s Ruskom tvorí sedem percent zahraničného obchodu, a preto podľa Sikorského predstavujú sankcie a odvetné opatrenia Moskvy značný zásah pre ekonomiku. Nehľadiac na to sa ale podľa neho oplatí sankciami brzdiť rozpínavosť Ruska. „U nás panuje presvedčenie, že nečinnosť by bola ešte drahšia,“ povedal Sikorski.

Napriek tomu sa k prístupu konkrétnych krajín vrátane Slovenska a Česka smerom k sankciám vyjadril šéf poľskej diplomacie skôr diplomaticky. „Neobviňujme ďalšie krajiny z toho, že nie sú Poľskom, že majú iné záujmy,“ vyhlásil.

Napriek nezhodám v prístupe k Rusku sa podľa neho stala Vyšehradská skupina vo svojej časti Európy podobne silnou značkou, akou je napríklad na západe kontinentu Benelux. „Nie je v nikoho záujme, aby sa táto značka oslabila,“ dodal Sikorski. Na to, aby vyšehradské krajiny svoje postoje koordinovali, má podľa neho dbať predsedníctvo štvorky.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #V4 #Radoslaw Sikorski #protiruské sankcie