Historik: Česi a Slováci spravili veľkú chybu. Spolu im bolo lepšie

Priveľa stratených rokov. Tak označil obdobie po rozpade Československa v roku 1993 v článku pre britský denník The Guardian český historik Pavel Seifter.

09.09.2014 14:46
Československo Foto:
Historik Pavel Seifter nazval roky po rozdelení Československa stratenými.
debata (181)

V texte s titulkom „Čechom a Slovákom bolo spolu lepšie“ bývalý veľvyslanec Českej republiky vo Veľkej Británii v rokoch 1997 až 2003 tvrdí, že Škóti by sa v blížiacom referende o nezávislosti „nemali dopustiť rovnakých chýb, akých sa dopustilo Československo.

Historik: Česi sú blúdiaci národ

Z Čechov sa podľa Seiftera stal blúdiaci národ v blúdiacej krajine, ktorá nie je tak dôležitá a zaujímavá ako jej predchodkyňa. Už dve desaťročia v Česku bujnie rozšírený pocit depresie, tzv. „blbej nálady“, ako ju nazval bývalý prezident Václav Havel. Podľa Seiftera sa to všetko začalo práve rozdelením Československa, čo však jeho občania vopred netušili.

Autor článku pripúšťa, že česká ekonomika naviazaná najmä na nemeckú, funguje dobre a že české zdravotníctvo je na lepšej úrovni ako britské, kritizuje však nárast „maločeského“ nacionalizmu, populizmu a xenofóbie v národe, ktorý už nezdieľa osud so svojimi historickými partnermi, ako boli Slováci, Nemci, Židia, Poliaci a Maďari. Tými „inými“ sa teraz stali Rómovia.

Prekvapujúce proruské sympatie

Okrem narastajúceho negativizmu voči politike, Spojeným štátom, Európskej únii a Nemecku poukazuje Seifter na prekvapujúco narastajúce proruské sympatie v reakcii na ukrajinskú krízu.

Podľa historika zostali Česi po „zamatovom rozvode“ v západnej časti bývalého Československa akosi „na ocot“ podobne ako Rakúšania po rozpadu Rakúsko-Uhorska v roku 1918. Česi sa prebudili 1. januára 1993 do novej krajiny bez toho, aby si to vôbec uvedomovali.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #rozdelenie #história