V Taliansku vyšetrujú prvý možný prípad eboly

Talianske úrady vyšetrujú podozrenie na prvý výskyt eboly v krajine. Podľa agentúry Reuters symptómy nakazenia vykazuje jedna žena v centrálnej Talianska, ktorá sa podľa miestnej tlače nedávno vrátila z Nigérie.

09.09.2014 17:47
debata

Žena vo veku okolo 40 rokov bola hospitalizovaná v nemocnici v Ancone. Žiadny z kompetentných zdravotníckych orgánov v oblasti záležitosť zatiaľ nekomentoval. Prípady podozrenia na ochorenie ebolou sa v Európe zatiaľ nikdy nepotvrdili, testy väčšinou preukázali maláriu, ktorá na začiatku vykazuje rovnaké symptómy.

V Európe na ebolu zomrel iba španielsky misionár Miguel Pajares, ktorého úrady previezli do Španielska zo západnej Afriky. Naopak, nakazený Brit sa po prevoze do Londýna z choroby zotavil.

Ebola vyčíňa v Afrike, najmä v Sierra Leone, Guinei, Libérii a Nigérii. Podľa najnovšej bilancie v dôsledku nákazy zomrelo už takmer 2 300 ľudí. Celkovo sa nakazilo takmer 4 300 osôb. Pri terajšom tempe postupu nákazy Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že môže trvať šesť až deväť mesiacov, než sa chorobu podarí dostať pod kontrolu.

Spojené štáty v utorok medzitým oznámili, že uvoľní ďalších desať miliónov dolárov, aby pomohli Africkej únii v boji proti epidémii. Peniaze majú poslúžiť predovšetkým na prísun ďalších zdravotných pracovníkov do postihnutých oblastí.

Do USA dorazil už štvrtý Američan, ktorý sa nakazil ebolou v Afrike. Ide zrejme o lekára, ktorý podľa WHO pôsobil v Sierra Leone, hoci to americké úrady zatiaľ nepotvrdili. Muž bol hospitalizovaný v nemocnici v Atlante, kde sa po nasadení experimentálneho lieku uzdravili prví dvaja Američania. Tretí americký občan sa teraz lieči v štáte Nebraska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #USA #ebola