Merkelová tlačí na prísnejšie kontroly pri hraniciach s Poľskom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa pred regionálnymi voľbami v nemeckých spolkových krajinách Brandenbursko a Durínsko prvýkrát otvorene vyjadrila k novej euroskeptickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) a zabojovala o jej voličov výzvou, aby úrady zaistili prísnejšie policajné kontroly v regiónoch pri hraniciach s Poľskom. Informoval o tom server Spiegel Online.

10.09.2014 14:33
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (3)

AfD pri augustových regionálnych voľbách v Sasku prekvapivo získala takmer desať percent hlasov. Podľa analytikov zapôsobili euroskeptici na voličov hlavne témou cezhraničnej kriminality, proti ktorej chcú nekompromisne zasiahnuť. Sasko má dlhodobo problémy i kvôli pašovaniu pervitínu z Českej republiky.

Euroskeptická AfD predstavuje „problém pre všetky strany“, povedala kancelárka v utorňajšom rozhovore na rozhlasovej stanici RBB-Inforadio. Vládna Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) by sa vraj mala snažiť prípadných voličov AfD osloviť, a to práve pomocou tých tém, s ktorými majú euroskeptici úspech. Podľa Merkelovej to je „čiastočne kriminalita, čiastočne stúpajúci počet žiadateľov o azyl“, predovšetkým ale bezpečnostná situácia v pohraničí.

Voľby v spolkových krajinách Durínsko a Brandenbursko se konajú 14. septembra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #Angela Merkelová #pohraničie #kriminalita #hraničné kontroly