Izraelská armáda začala trestné stíhanie za útoky v Gaze

Izraelský vojenský prokurátor začal trestné stíhanie, ktoré má objasniť niekoľko incidentov z nedávnych bojov v pásme Gazy. Ide o izraelský útok na pláž a na školu spravovanú OSN. Pri útokoch zahynulo 18 palestínskych civilistov, medzi ktorými bolo mnoho detí.

10.09.2014 17:05
debata (1)

Útok na školu spravovanú agentúrou OSN pre palestínskych utečencov chcú nechať preveriť aj Spojené národy.

Päťdesiatdenný konflikt v Gaze trval do 26. augusta a o život pri ňom prišlo vyše 2-tisíc ľudí. V polovici septembra sa majú podľa stredajších správ začať v Egypte rozhovory o trvalom prímerí, terajší pokoj zbraní je považovaný za dočasný.

Sedem desiatok obetí boli Izraelčania, zvyšok Palestínčania a z nich mnoho civilistov. Izrael bojoval proti radikálom z Hamasu, ktorí začali raketové útoky na Izrael. Hoci armáda tvrdí, že útočila vždy iba na miesta, odkiaľ boli rakety odpaľované, množstvo civilných obetí vyvoláva otázky.

Jedným z incidentov, ktorý chce armáda preveriť, je útok na pláž v Gaze, kde 16. júla zahynuli štyri palestínske deti. Ďalším objektom vyšetrovania je nálet na školu OSN z 24. júla. Tá slúžila ako útočisko palestínskych rodín, ktoré ušli z domovov, takže sa tam ľudia cítili v bezpečí. Pri tejto akcii zahynulo 14 Palestínčanov.

Prokurátor Dani Efron sa zaujíma aj o ďalšie incidenty. O prípady, keď vraj izraelskí vojaci kradli, ďalej o zabitie ženy, ktorá sa snažila evakuovať svoju rodinu z domu, a tiež o zadržanie sedemnásťročného Palestínčana, ktorého vojaci držali v zajatí päť dní. Chlapec tvrdí, že s ním vojaci prechádzali na mnoho miest a bili ho.

Armáda zostavila z rezervistov šesť skupín a poverila ich overením 44 vojnových incidentov hlásených Palestínčanmi. OSN vymenovala vlastnú vyšetrovaciu komisiu, v ktorej sú odborníci na medzinárodné právo. Povedie ju kanadský profesor medzinárodného práva William Schabas a výslednú správu o svojom vyšetrovaní majú odovzdať Rade OSN pre ľudské práva do marca budúceho roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #trestné stíhanie