Pri európskej razii zatkli sto ľudí pre falšovanie pasov

Pri razii v siedmich európskych krajinách bola predbežne zadržaná stovka ľudí podozrivých z napojenia na gang falšovateľov pasov. Falšovali aj české doklady. Šéfovia gangu sú stále na úteku, informovala v stredu agentúra DPA.

10.09.2014 17:15
debata

Podľa vyšetrovateľov falšovali vo veľkom české, rumunské a bulharské cestovné pasy a vodičské preukazy 40-ročný Moldavčan a jeho 34-ročná žena. Po dvojici policajti stále pátrajú. Za 250 až 1500 eur za jeden dokument pár zasielal vyhotovené doklady rôznym príjemcom v Európe.

Zadržaní boli predovšetkým distribútori a majitelia falošných dokumentov gruzínskeho pôvodu. Len v Nemecku podľa bavorského kriminálneho úradu v utorok prehľadali 37 budov a zadržali štyri osoby. Ďalšie domové prehliadky sa uskutočnili v Španielsku, Francúzsku, Švédsku, Grécku, Portugalsku a Rakúsku. V akcii bola spolu zhruba tisícka policajtov.

„Kvalita dokumentov bola veľmi dobrá,“ povedal šéf oddelenia boja proti organizovanému zločinu bavorskej kriminálnej polície Torsten Wittke. Pri bežných policajných kontrolách sa tento druh podvodu odhalí len veľmi zriedka. Policajti však našli nielen 57 falšovaných dokladov, ale aj kradnuté šperky, drogy a strelné zbrane. Vyšetrovanie jednotlivých zločineckých skupín je ešte len na začiatku, uviedla mníchovská prokuratúra.

debata chyba
Viac na túto tému: #pas #vodičský preukaz #gang #falšovanie