Šefčoviča nadchla doprava aj vesmír

Maroš Šefčovič je rád, že sa mu v Bruseli zmení náplň práce tým, že získal veľké portfólio, ktoré pokrýva dopravu ako celok.

11.09.2014 07:56
Maroš Šefčovič Foto: , ,
Maroš Šefčovič.
debata (1)

„Privítal som, že mi pribudla aj politika v oblasti vesmíru,“ povedal v rozhovore pre Pravdu staronový člen Európskej komisie.

Patríte medzi tých komisárov, čo získali agendu, o ktorú sa zaujímali.
Už pred voľbami do Európskeho parlamentu som hovoril, že moja doterajšia oblasť je významná, ale chcel by som prevziať silné ekonomické portfólio, ktoré má priamy dosah na občanov. Mimochodom, verím, že ľuďom na Slovensku ľahšie vysvetlím obsah novej práce, ako keď som im objasňoval zložitý vnútorný chod EÚ a vzťahy medzi inštitúciami.

Oficiálne zastupujete záujmy Európskej komisie, ale Slováci sa určite pýtajú, čo môžete vykonať pre Slovensko.
Najprv poukážem na význam dopravy v celej EÚ. V tejto oblasti pracuje viac ako 10 miliónov osôb, tvorí sa v nej takmer 5 percent európskeho hrubého domáceho produktu. Netreba tiež zabúdať, že 13 percent výdavkov každej rodiny plynie na dopravu. Na programy, ktoré v doprave prepájajú Európu, ide 26 miliárd eur. Zo slovenského pohľadu je to napojenie na transeurópske magistrály zo severu na juh a z východu na západ. Ďalšia dôležitá oblasť pre Slovensko je projektový balík, ktorý sa financuje z Kohézneho fondu, čo v prípade nášho štátu boli v uplynulom období 4 miliardy eur a v novom o miliardu viac na dopravnú infraštruktúru. Samozrejme, že sa budem snažiť, aby sa zdroje čo najlepšie využili aj na Slovensku. Dobrá infraštruktúra je predpokladom prílevu nových investícií.

Niektoré médiá sa nazdávali, že Juncker vám pridelí inú agendu.
Všimol som si to, ale o rozvojovej pomoci sme sa nerozprávali. K novej funkcii poznamenám, že som veľmi rád, že mi pribudla aj politika v oblasti vesmíru. Zaujímavá sféra, pretože sa v nej financujú moderné technológie a nové priemyselné odvetvia. Teším sa, že som získal veľké portfólio, ktoré pokrýva dopravu ako celok.

Aký dojem na vás spravil nový šéf?
Pripomeniem, že Juncker je mimoriadne skúsený politik. Bol nielen najdlhšie slúžiacim premiérom v krajinách EÚ (v Luxembursku), ale aj najdlhšie pôsobiacim šéfom eurozóny. Je cenné, že má výborné kontakty v členských štátoch. Cítim z neho silné odhodlanie a záujem o európske veci. Oceňujem, že sa mu darí postupovať podľa plánu – poprel tvrdenia skeptikov, že Európsku komisiu nepredstaví načas. Niektorí sa nazdávali, že sa mu do plánovaného termínu nepodarí nájsť do svojho tímu dostatočný počet žien, ale dokázal to.

Funkcie susedov Slovenska v Európskej komisii Jeana-Clauda Junckera

  • Věra Jourová (Česko): Ministerka pre miestny rozvoj prevezme európske portfólio spravodlivosti, spotrebiteľskej politiky a záležitosti rovnosti pohlaví. Patrí medzi najobľúbenejšie osoby v českej vláde, je členka hnutia ANO vedeného Andrejom Babišom. V komisii si želala riadiť oblasť regionálneho rozvoja. V bruselskom 28-člennom tíme bude jednou z deviatich žien.
  • Tibor Navracsics (Maďarsko): Šéf diplomacie vymení túto funkciu za kreslo komisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo. Člen vládnuceho Fideszu zastával umiernené názory v konfliktoch tvrdého jadra strany premiéra Viktora Orbána s Bruselom. V médiách sa špekulovalo, že v komisii bude riadiť obchod alebo clá, ale získal menej vplyvnú stoličku.
  • Johannes Hahn (Rakúsko): Jeden zo staronových komisárov sa presunie z regionálnej politiky do politiky susedstva a rozširovania Európskej únie. Znamená to, že rakúsky ľudovec bude mať na starosti aj dôležitý dialóg s Ukrajinou v období konfliktu s proruskými povstalcami. Médiá v alpskej republike zdôrazňujú, že získal jeden zo špičkových postov v komisii.
  • Elzbieta Bienkowská (Poľsko): Vicepremiérka a zároveň ministerka pre rozvoj a infraštruktúru sa presťahuje z Varšavy do Bruselu, kde sa ujme funkcie komisárky pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky. S pridelením tejto agendy môže byť spokojná, pretože bude mať na zodpovednosť ekonomicky zaujímavé záležitosti Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Maroš Šefčovič