Kráľovnú chcú Škóti aj v nezávislom štáte

Či už sa Škóti o týždeň rozhodnú pre rozchod s Britániou, alebo zotrvanie v spoločnom zväzku, kráľovná Alžbeta II. by mala zostať ich hlavou štátu.

11.09.2014 09:12
debata (7)

Povedal to šéf škótskej vlády a líder kampane za nezávislosť Alex Salmond. „Želám si kráľovnú za hlavu štátu, ako kráľovnú Škótov, nezávislého Škótska, ako boli jej predkovia,“ citoval ho v stredu denník Daily Mail.

V Škótsku má britská kráľovná niekoľko sídel,... Foto: SITA/AP, Andrew Milligan
Alžbeta II, Škótsko V Škótsku má britská kráľovná niekoľko sídel, každý rok tam trávi dlhé týždne. Pred referendom o škótskej nezávislosti sa Alžbeta II. rozhodla zachovávať prísne neutrálny postoj.

„Myslím si, že Jej Veličenstvo kráľovná bude hrdá ako kráľovná Škótov, a, prirodzene, my budeme hrdí, že ju budeme mať ako panovníčku tejto krajiny,“ dodal Salmond, ktorý, ako prezradil, sa s Alžbetou II. zhováral pred dvoma týždňami, keď ho prijala na zámku Balmoral. Škótsky premiér poprel tvrdenia niektorých médií, že je hlava monarchie znepokojená perspektívou oddelenia sa Škótska. Škótska vláda ráta s tým, že v prípade víťazstva stúpencov nezávislosti by britská kráľovná zostala formálnou hlavou nového štátu. Edinburgh by si chcel ponechať aj britskú libru, Londýn mu však už odkázal, že s menovou úniou nech neráta. Rojalisti tvoria podstatnú časť tábora stúpencov osamostatnenia Škótska. Hrozba, že by Alžbeta II. mohla odmietnuť korunu nového štátu, by zrejme oslabila jeho rady.

Kým šéfovia oboch vládnych strán s lídrom opozície včera podnikli bezprecedentnú „spanilú jazdu“ na sever v zúfalej snahe nakloniť vyrovnané misky váh v prospech zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve, Buckinghamský palác sa od referendovej kampane dištancoval a politikov dôrazne varoval, aby kráľovnú do nej nezaťahovali. Panovníčka podľa oficiálneho vyhlásenia zastáva v otázke samostatnosti Škótska neutrálny postoj.

„Nestrannosť panovníka je zavedeným princípom našej demokracie, ktorého sa kráľovná počas svojho vládnutia vždy pridŕžala. Kráľovná stojí nad politikou a tí, ktorí teraz zastávajú politické funkcie, majú povinnosť tento princíp rešpektovať,“ zdôraznil hovorca Buckinghamského paláca. „Akékoľvek náznaky, že by si kráľovná želala výsledok kampane pred referendom nejako ovplyvniť, sú jednoznačne mylné. Jej Veličenstvo zastáva názor, že ide o záležitosť obyvateľov Škótska,“ dodal hovorca.

Britské médiá začiatkom týždňa s odvolaním sa na nemenované zdroje z kráľovského paláca uviedli, že Alžbeta¤II. je údajne „zdesená“ možnosťou, že by sa Škótsko po 307 rokoch strávených v Spojenom kráľovstve rozhodlo osamostatniť. Niektorí poslanci panovníčku priamo vyzvali, aby sa ešte pred referendom k veci vyjadrila a pomohla udržať jednotu Británie.

V Škótsku sa bude o nezávislosti hlasovať už na budúci štvrtok. Posledné prieskumy naznačujú, že výsledok bude veľmi tesný. Aj preto lídri britských vládnych konzervatívcov, liberálnych demokratov i opozičných labouristov spojili sily a včera prišli do Škótska presviedčať miestnych voličov, aby hlasovali proti nezávislosti. Premiér David Cameron v emotívnom prejave v Edinburghu vyhlásil, že odchod Škótska zo Spojeného kráľovstva by mu „zlomil srdce“. Upozornil súčasne, že ide o historické rozhodnutie, ktoré bude nezvratné. „Ľudia si možno myslia, že to je niečo ako voľby. Rozhodnete sa, a o päť rokov sa prípadne rozhodnete zase inak… Toto je však niečo úplne iné. Toto nie je rozhodnutie na päť rokov, ale na ďalšie storočie,“ zdôraznil.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nezávislosť #Škótsko #kráľovná Alžbeta II.