Sudkyňa Varholíkovej Rezešovej: Azda prehodnotíte svoj život

Maďarský odvolací súd pre okolie Budapešti odsúdil Slovenku Evu Varholíkovú Rezešovú na deväť rokov väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami, ktorú spôsobila v roku 2012 na maďarskej diaľnici pod vplyvom omamných látok.

11.09.2014 09:29 , aktualizované: 12.09.2014 11:15
debata (75)

Bude mať ešte najmenej štyri roky vo väzení na premýšľanie o tom, čo spôsobila. Odvolací súd v Budapešti včera sprísnil trest pre dcéru Alexandra Rezeša za smrť štyroch ľudí pri nehode, ktorú zavinila pred dvoma rokmi na diaľnici v Maďarsku. Evu Varholíkovú Rezešovú odsúdil na deväť rokov väzenia.

Prepustená môže byť najskôr po odpykaní si dvoch tretín výkonu trestu, teda po šiestich rokoch. Po zarátaní doterajšej väzby to znamená, že na slobodu sa dostane najskôr v auguste 2018. Po prepustení si nebude môcť ďalších osem rokov sadnúť za volant. Súd jej sprísnil aj zákaz šoférovania z pôvodných päť na osem rokov.

„Azda počas výkonu trestu prehodnotíte svoj predchádzajúci život, to, čo ste pokazili,“ povedala v záverečnej reči sudkyňa odvolacieho súdu Sarolta Stubeczkyová, keď hovorila k Varholíkovej Rezešovej. Pripomenula jej, že ten deň, keď si opitá sadla za volant bavoráka a v obrovskej rýchlosti narazila do fiata, kde boli dva manželské páry, urobila „príšerné rozhodnutie“. „Určite existovalo niečo, čo vyvolalo toto zlostné správanie sa a pitie. Nedozvedeli sme sa, čo to bolo, ani to, kam ste sa rútili. Povedali ste len, že už to nikdy nebude tak, ako bolo,“ citoval sudkyňu spravodajský portál hvg.hu.

Varholíková Rezešová podľa sudkyne zrejme dostala všetko, po čom zatúžila, a možno preto bola emotívna v situáciách, keď bolo niečo pre ňu nedosiahnuteľné. Ale ten, kto podľa sudkyne spácha taký závažný trestný čin, nesmie myslieť len na to, ako sa z toho vyvliecť, pretože potom stráca kontrolu nad svojím svedomím. „Do konca života vás bude sprevádzať to, že ste spôsobili smrť štyroch ľudí, ale po prepustení na slobodu budete môcť urobiť zmenu vo svojom živote,“ uviedla sudkyňa na záver.

Odborníčku na trestné právo Luciu Kurilovskú výška trestu neprekvapila. Podľa nej by jej takýto trest hrozil aj na Slovensku. „Ak niekto inému z nedbanlivosti spôsobí smrť, podľa nášho Trestného zákona by sa na to vzťahovala trestná sadzba od 4 do 10 rokov väzenia. Sudca by asi tiež zohľadňoval všetky okolnosti, teda jazdu pod vplyvom alkoholu, usmrtenie viacerých ľudí. Je možné sa domnievať, že trest by sa tiež pohyboval v hornej hranici trestnej sadzby,“ myslí si Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru.

Odvolací súd uznal Varholíkovú Rezešovú ako jedinú vinníčku nehody. Šofér fiata na nej nemal nijaký podiel, ako sa to snažila predtým navodiť obhajoba Rezešovej a posudok znalca, ktorého napokon z prípadu vylúčili. Ten tvrdil, že šofér pred nehodou prešiel z jedného cestného pruhu do druhého a ak by aj obžalovaná išla hoci aj 130-kilometrovou rýchlosťou, zrážke by sa nedokázala vyhnúť. Odvolací súd tento posudok nezohľadnil.

Ako pripomenul spravodajský portál denníka Népszabadság, odvolacie konanie poznačili viaceré zvraty. Z piatich technických expertov, ktorí vypracovali znalecké posudky, dvoch vylúčili pre predloženie správ s názormi, ktoré nápadne vyhovovali obžalovanej. Jedným z nich bol Gábor Melegh, ktorý patrí k najvplyvnejším znalcom v Maďarsku. „O jeho posudok požiadala obhajoba závratne bohatej obžalovanej. Melegh predtým podobnú žiadosť pozostalých po obetiach nehody odmietol,“ uviedol Népszabadság.

Podľa syna jedného z manželských párov, ktoré zahynuli vo Fiate Punto, odvolací súd napravil chyby, ktorých sa dopustil okresný súd. „Všetko napravil tým, že konštatoval, že môj otec (vodič fiata) nespravil chybu,“ uviedol podľa portálu hvg.hu. Zároveň ostro kritizoval súdnych znalcov. „Rozhodnutie druhostupňového súdu, ktorý až dvoch znalcov vylúčil, jasne ukázalo, že so systémom súdnych znalcov niečo nie je v poriadku. Konkrétne s tými znalcami, ktorí sa za veľké peniaze snažia spraviť z obete vinníka a z vinníka obeť.“

Denník Népszabadság tiež pripomenul pobúrenie verejnosti po vynesení rozsudku okresného súdu, ktorý Varholíkovú Rezešovú odsúdil na šesť rokov väzenia. Tá bola totiž umiestnená do domáceho väzenia a v luxusnom byte na nábreží Dunaja, ktorý kúpila jej rodina, usporadúvala večierky.

Varholíková Rezešová si ani v záverečnej reči pred odvolacím súdom nepriznala vinu, pozostalým sa neospravedlnila, len všetko čo sa stalo oľutovala. Hovorila, že vo väzbe stratila kontakt s deťmi, že je tiež len človek a aj ona kedysi prišla o otca, takže vie, čo je to stratiť blízkeho. Súd podľa portálu hvg.hu prejavenú ľútosť nezohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť, lebo jej slová neuznal za úprimné.

„Keby ste to čo i len raz adresovali im, napísali im list, alebo sa na nich aspoň pozreli,“ povedala sudkyňa a kývla hlavou smerom k príbuzným obetí, ktorí v smútočnom oblečení sedeli v prvom rade. Nespochybnila ľútosť Rezešovej nad smrťou štyroch ľudí. „V jej prejavoch však prevažuje skôr to, že kvôli tomu je teraz ona v zlej situácii, nemôže byť so svojimi deťmi, to jej je ľúto,“ citoval sudkyňu portál hgv.hu.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #väzenie #Eva Varholíková-Rezešová