Povodne v Indii a Pakistane môžu postihnúť päť miliónov ľudí

Ničivé záplavy, s ktorými od začiatku septembra bojuje India a Pakistan, by podľa oficiálnych údajov mohli postihnúť až päť miliónov ľudí. Informovala o tom agentúra DPA. Živel si podľa najnovšej bilancie vyžiadal najmenej 485 ľudských životov.

11.09.2014 14:52
obete povodní nesú svoje zvieratá, India, Pakistan Foto: ,
Obete povodní sa so svojimi zvieratami brodia cez zaplavené územie približne 100 kilometrov na sever od mesta Lahore.
debata

Len v pakistanských provinciách Paňdžáb a Sindh pre veľkú vodu evakuovali dva milióny obyvateľov, uviedol Ahmad Kamal z pakistanského úradu pre riešenie katastrof. Pakistan sa teraz pripravuje na bitku so zvyšujúcimi sa hladinami riek, ktoré ohrozujú šesťmiliónové mesto Multán v provincii Paňdžáb.

Úrady plánujú vyhodiť na dvoch miestach do povetria hrádze veľtoku Čanáb, aby jedno z najväčších miest v krajine ochránili. Prelomenie hrádze severne od Multánu by malo zamedziť zaplaveniu východnej časti veľkomesta a zničeniu kľúčového mosta cez rieku. Druhý bod určený k prelomeniu sa nachádza južne od Multánu.

Miestni obyvatelia sa so svojimi zvieratami...
Robotníci chrániaci sa pred dažďom plachtami po...
+9Ľudia a autá stoja na suchých častiach zeme v...

Podľa Islamabadu ide o zložité rozhodnutie, pretože prelomenie hrádzí by malo dopady na miestny vojenský tábor, významnú ropnú rafinériu a priemyselnú zónu. Už v minulých dňoch pakistanské úrady vyhodili do vzduchu hrádze na rieke Čanáb, aby sa voda mohla rozliať do okolitých polí a aby pred záplavami ochránili mesto Džhang.

Povodne vyvolali týždeň trvajúce lejaky v oblasti Himalájí a rozvodnené rieky teraz prinášajú skazu z indického Kašmíru do pakistanských regiónov ležiacich po prúde tokov ďalej na juh. V indickej časti Kašmíru voda postupne opadáva, ďalej tam ale zostáva okolo 400 000 osôb odrezaných od okolitého sveta. Osemdesiat armádnych vrtuľníkov a lietadiel zhadzuje ľuďom čakajúcim na strechách svojich domov fľaše s pitnou vodou, energetické sušienky, kojeneckú výživu a balíčky s potravinami.

Robotníci chrániaci sa pred dažďom plachtami po... Foto: SITA/AP, Dar Yasin
India, Pakistan, povodne Robotníci chrániaci sa pred dažďom plachtami po tom, čo boli evakuovaní.

Mnoho domov a nemocníc v kašmírskej metropole Šrínagaru je stále zatopených. Telekomunikačné spojenie funguje len sporadicky a ľudia nemajú správy o osude príbuzných. Postihnutí občania sa pritom čím ďalej viac sťažujú na pomalú reakciu vlády a z Kašmíru už hlásia prvé útoky rozhorčených obyvateľov na miestnych predstaviteľov či tímy záchranárov, ktorí začínajú vyžadovať ozbrojený doprovod, píše spravodajský server BBC News.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #záplavy #prírodné katastrofy