Hamas je pripravený na priame rokovania s Izraelom

Hamasu uviedol, že skupina je ochotná priamo rokovať s Izraelom, čo predstavuje zmenu predchádzajúceho postoja. V rozhovore pre televíziu al-Kuds to povedal muž číslo dva hnutia Músa Abu Marzúk.

11.09.2014 17:50
debata

Podľa jeho slov je Hamas „ochotný priamo rokovať s Izraelčanmi“ o sporných témach vrátane hraničných priechodov s Gazou a prepúšťania zajatcov. Jeho vyjadrenia prichádzajú dva týždne po skončení krvavej vojny v pásme Gazy, ktoré Hamas kontroluje od roku 2007.

Cez víkend sa hnutie stalo terčom kritiky Západom podporovaného palestínskeho prezidenta Mahmúda Abása, čím ho dostal pod ďalší tlak po ťažkých stratách, ktoré utrpelo počas bojov. Hovorca izraelskej vlády Mark Regev sa k Marzúkovým slovám zatiaľ nevyjadril.

Letná ofenzíva v pásme Gazy, ktorá mala byť odpoveďou na ostreľovanie Izraela tamojšími militantmi, si na palestínskej strane vyžiadala viac ako 2-tisíc mŕtvych vrátane 490 detí, zatiaľ čo Izrael prišiel o 64 vojakov a štyroch civilistov. Izraelčania pripisujú zodpovednosť za vysoký podiel civilných obetí palestínskemu hnutiu Hamás, ktoré podľa nich používalo civilistov ako živé štíty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #rokovania #Hamas #Pásmo Gazy