Ukrajina stiahla vojakov z miest možného obkľúčenia

Ukrajinská armáda vyrovnala frontové línie v Doneckej a Luhanskej oblasti a stiahla jednotky z miest, kde im hrozilo obkľúčenie. Oblasť kontrolovaná povstalci sa tak zväčšila, oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii v Kyjeve armádny hovorca Andrij Lysenko. Ktorých regiónov sa sťahovanie vojsk týka, hovorca nespresnil.

11.09.2014 18:15
debata (61)

„Bolo rozhodnuté vytvoriť jednotnú líniu frontu. Naši jednotliví vojaci boli stiahnutí z predsunutých miest,“ konštatoval hovorca. Línia obrany je teraz podľa Lysenka pevná a vylučuje vznik pascí, z ktorých by sa ukrajinskí vojaci museli prebíjať. Podľa ukrajinských novinárov boli ukrajinské jednotky v komplikovanej situácii najmä pri meste Debalceve, ktoré leží na strategickej ceste medzi Doneckom a Luhanskom.

Lysenko tiež povedal, že ukrajinskí pohraničníci nekontrolujú zhruba sto kilometrov rusko-ukrajinskej hranice. Ide o juhovýchodný sektor hranice, ktorej celková dĺžka presahuje 1 500 kilometrov. „Ruská bojová technika sa v týchto oblastiach voľne a pravidelne cez hranice presúva. Zaznamenávame tam ako príchod posíl, tak sťahovanie ruskej techniky,“ povedal ďalej.

Cez hraničný prechod Izvaryne, ktorý povstalci kontrolujú, podľa ukrajinských médií len vo štvrtok prešlo 12 ruských tankov a kolóna 48 ruských obrnených transportérov. Vzbúrenci majú pod kontrolou aj hraničný prechod Dolžanskyj v Luhanskej oblasti a prechod pri meste Novoazovsk na pobreží Azovského mora.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk