Státisíce Kataláncov demonštrujú v Barcelone za nezávislosť

Státisíce Kataláncov demonštrujúcich za nezávislosť vo štvrtok zaplavili ulice Barcelony. Domáhajú sa práva na referendum o nezávislosti svojho regiónu po vzore Škótska. Davy ľudí zaplnili aj dve barcelonské dopravné tepny, aby tak vytvorili obrie červeno-žlté písmeno V, vyjadrujúce ich túžbu hlasovať (katalánsky i španielsky votar).

11.09.2014 19:10
Španielsko, Katalánsko, demonštrácie Foto: ,
Demonštrácie v Barcelone.
debata (56)

Štvrtková manifestácia, ktorá sa koná pri príležitosti regionálneho sviatku, je zároveň zložitou logistickou operáciou. Pol milióna ľudí, z ktorých mnohých priviezli autobusy, sa prihlásilo do akcie, ktorej cieľom je utvorenie žltých a červených zástupov odkazujúcich na pruhy katalánskej vlajky, senyery. Účastníci sa tak museli zaradiť do prideleného sektoru.

Podľa agentúry AFP, odvolávajúcej sa na odhad barcelonskej radnice, sa manifestácie zúčastňuje 1,8 milióna ľudí.

Demonštrácie za nezávislosť Katalánska. Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Španielsko, Katalánsko, demonštrácie Demonštrácie za nezávislosť Katalánska.

Mnohí demonštranti v tričkách s nápisom „Ara es l'hora“ (Teraz je ten správny čas) skandovali „Independencia!" (Nezávislosť). „Chceme si rozhodnúť o našej budúcnosti. Nechápeme, prečo je to neustále odmietané. Vzhliadame k Škótsku,“ citovala agentúra Reuters 50-ročného demonštranta Victora Panyellu.

Katalánska vláda plánuje napriek nesúhlasu centrálnej španielskej vlády na 9. novembra referendum o samostatnosti regiónu, v ktorom žije 7,6 milióna ľudí. Povzbudená je aj tým, že presne o týždeň sa podobné hlasovanie uskutoční v Škótsku. Podľa prieskumov si referendum želá 80 percent Kataláncov, za úplnú nezávislosť je ich okolo 45 percent.

Státisíce Kataláncov v uliciach žiadajú... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Španielsko, Katalánsko, demonštrácie Státisíce Kataláncov v uliciach žiadajú samostatnosť.

„To, čo sa tu dnes odohráva, nie je spochybnenie štátu, je to volanie veľkej časti katalánskej spoločnosti,“ povedal novinárom predseda katalánskej vlády Artur Mas a vyzval španielsku vládu, aby ukázala ústretovosť voči nálade v katalánskych uliciach.

Katalánsky plebiscit, ktorý má dopomôcť ekonomicky významnému regiónu s vlastným jazykom i kultúrou k politickej i hospodárskej nezávislosti od Madridu, už tento rok označil za nezákonný ústavný súd a postavil sa proti nemu aj španielsky parlament.

Chystané referendum rozvírilo v krajine debatu, či reformovať ústavu z roku 1978 a poskytnúť 17 španielskym regiónom väčšiu mieru autonómie, čo by mohlo oslabiť katalánsku túžbu po nezávislosti. Dve tretiny Španielov údajne takýto kompromis výmenou za udržanie Katalánska pod španielskou korunou podporujú.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko