Ukrajina zakázala vstup 35 ruským novinárom

Ukrajina zostavila zoznam 35 ruských novinárov, ktorých prítomnosť na Ukrajine je nežiaduca. V Kyjeve to vo štvrtok oznámil šéf ukrajinskej Národnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Jurij Artemenko. Mená odmietol zverejniť s tým, že je to v kompetencii ukrajinskej tajnej služby SBU.

11.09.2014 21:40
debata (24)

Podľa agentúry Unian je vznik čierneho zoznamu reakciou Kyjeva na údajne ohováračskú nacionalistickú kampaň, ktorú najmä ruské štátne médiá rozpútali proti Ukrajine po páde proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Kyjevské úrady už skôr zakázali niekoľkým ruským novinárom vstup do krajiny a najmenej päť ruských žurnalistov na východe Ukrajiny zahynulo, keď ilegálne prekročili hranice s jednotkami ruských „dobrovoľníkov“.

V Moskve sa podľa agentúry Interfax špekuluje, že na zozname SBU je generálny riaditeľ štátnej agentúry Rossija Segodňa Dmitrij Kiseljov, novinár, pravoslávny kňaz a velkoruský nacionalista Ivan Ochlobystin alebo riaditeľ celoštátnej televízne stanice Pervyj kanal Konstantin Ernst.

Ukrajina v utorok z rozhodnutia kyjevského mestského súdu zakázala šírenie signálu 15 ruských televíznych staníc na ukrajinskom území. Okrem hlavnej stanice Pervyj kanal sa zákaz vzťahuje na spravodajskú stanicu Rossija 24, hojne sledovanú stanicu NTV alebo Prokremeľský televízny bulvár Life News. Podľa kyjevských médií sa uvažuje aj o uzatvorení ukrajinských pobočiek niektorých ruských tlačených médií.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #novinári #Ukrajina #kríza na Ukrajine #SBU