Nigérijskí islamisti vraj obkľúčili metropolu štátu Borno

Islamistická skupina Boko Haram vraj už celkom obkľúčila mesto Maiduguri, metropolu štátu Borno na severovýchode Nigérie. Podľa spravodajského webu BBC to vo štvrtok vyhlásila organizácia Fórum starších štátu Borno (BEF), ktorá združuje bývalých vplyvných predstaviteľov vrátane niekoľkých ministrov. Ústredná vláda podľa BEF nerobí nič, aby ľuďom na severe pomohla.

11.09.2014 22:30
debata

Bývalí vysokí štátni úradníci vyzvali armádu, aby mesto s viac ako dvoma miliónmi obyvateľov a desiatkami tisíc utečencov opevnila a zabránila útoku „zo všetkých strán“. Radikáli vraj už ovládli územie vzdialené iba 50 kilometrov od mesta. Kontrolujú údajne tiež väčšinu prístupových ciest a môžu tak vraj kedykoľvek mesto odrezať od zvyšku krajiny a teda aj od zásobovania.

Povstalci z milícií Boko Haram v poslednej dobe zmenili taktiku náhodných výpadov a plienenie dedín a mestečiek a po vzore organizácie Islamský štát, ktorá ovláda rozsiahle územia na severe Iraku a Sýrie, začali dobývať jednotlivé mestá v štáte Borno a Adamawa. Šéf radikálov Abubakar Shekau v auguste na získaných územiach vyhlásil kalifát.

Členovia hnutia Boko Haram rozpútali v poslednej dobe nevídanú vlnu násilia. Len za tento rok zabili pri zhruba stovke teroristických útokov viac ako 3-tisíc ľudí. Na svedomí majú tiež únos viac ako 250 dievčat zo strednej školy v Chiboku, o ktorých osude stále nie je nič známe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #islamskí militanti