Sikorski: Na Ukrajine nie je geopolitický konflikt

Aké sú zámery ruského prezidenta Vladimira Putina? "To, čo sa bude diať na Ukrajine, závisí od jedného človeka. Vieme, kto to je. Nepoznáme jeho zámery. Či sa uspokojí s tým, čo získal, alebo má ambicióznejšie plány," povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski na stretnutí s českými a slovenskými novinármi.

12.09.2014 11:00
Radoslaw Sikorski Foto: ,
Radoslaw Sikorski (na snímke z konca augusta v Bruseli pred stretnutím šéfov diplomacie členských štátov EÚ) prináša košík s jablkami, aby symbolicky protestoval proti odvetným sankciám Ruska na dovoz potravín z únie.
debata (89)

Tvrdí však, že anexiu Krymu musíme brať vážne, lebo to svedčí o zmýšľaní Putina. „Nechcem ho psychologicky rozoberať. Jedna vec sú však Putinove deklarácie a druhá činy. A to, čo urobil, nás nemôže nechať pokojnými,“ vyhlásil Sikorski.

„Putin porušil mnoho medzinárodných dohôd. Od Budapeštianskeho memoranda (v ňom bol garantovaná územná celistvosť Ukrajiny, pozn. red.), cez Chartu OSN až po zásady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Rady Európy. Nie je v našom záujme, aby opäť zavládlo právo silnejšieho, lebo mnohokrát v histórii sme boli jeho obeťou. Od pádu komunizmu sme okolo Európy nemali toľko konfliktov, tak veľa nebezpečenstiev,“ tvrdí v súvislosti s dianím na Ukrajine a Blízkom východe.

Jadro konfliktu

Nazdáva sa, že na Ukrajine nejde o geopolitický konflikt medzi USA a Ruskom, do ktorého je vtiahnutá Európska únia, ako to tvrdí slovenský premiér Robert Fico. „Jadrom konfliktu nie je rivalita Moskvy s Washingtonom, ale to, či Ukrajina má dostať šancu, aby sa stala európskou demokraciou, alebo nie. A v akých hraniciach,“ podotkol Sikorski.

Verí, že súčasné prímerie vydrží. „Vidíme, že sa narúša, ale zatiaľ pokoj zbraní funguje,“ uviedol. Po mesiacoch konfliktu, desatťisícoch utečencov a tisíckach mŕtvych poľský minister prízvukuje, že by sme si všetci želali, aby to bol už koniec vojny. "Z Ukrajiny prichádzajú dobré aj zlé správy. Musíme dúfať, že rozum zvíťazí. Poľsko, Česko a Slovensko sú však krajiny, ktoré ako nikto v Európe majú skúsenosť s činmi silnejších susedov a prišli aj o územie,“ vysvetľuje.

Podľa neho sa to isté deje teraz na Ukrajine. „Ide o zámienku ochrany národnostných menšín, ktoré sú údajne ohrozené. Zaberie dosť času, aby sme Rusku opäť dôverovali. Moskva sa preto nemôže čudovať, keď najprv chceme, aby svoje slová zosúladila s realitou,“ poznamenal v súvislosti s pritvrdením sankcií proti Rusku.

„NATO potvrdilo prítomnosť regulárnych ruských jednotiek na Ukrajine. Máme aj svoje zdroje, dosť podrobne monitorujeme situáciu. Takzvaní separatisti nekúpili v obchode protilietadlové systémy ako BUK, ktorý zostrelil malajzijské lietadlo. Ukážte, kde sa to dá v Rusku zohnať,“ vyjadril sa Sikorski aj k pochybnostiam o zasahovaní Moskvy do konfliktu.

Aby nebolo neskoro

Odmieta názory, že by Západ Rusko do niečoho tlačil. Aj kroky Severoatlantickej aliancie, ktoré majú smerovať k posilneniu prítomnosti NATO na východe, je potrebné chápať v tomto zmysle.

„Aliancia teraz vyrovnáva úroveň bezpečnosti všetkých svojich členov. Len aby to nebolo neskoro. Keď niekto tvrdí, že Putin iba čaká, čo bude, a potom reaguje, tak je to svojím spôsobom jeho urážka. On je dynamická osoba. Podľa mňa sa mýli, ale nemôžeme povedať, že by sa nechopil iniciatívy,“ myslí si.

Pripomína, že Západ chce spolupracovať s Moskvou, ak je Kremeľ samotný pripravený na spoluprácu a bude sa správať v súlade s medzinárodnými normami. A práve poľská vláda sa pokúsila o zmierenie s Ruskom a tiež vytvorila komisiu zaoberajúcu sa zložitými otázkami spoločnej histórie.

„Rovnako sme zaviedli malý pohraničný styk s Kaliningradskou oblasťou. Putin bol prvým ruským lídrom, ktorý navštívil Katyň. Predpokladali sme, že dosiahneme taký proces zmierenia, aký sa podaril s Nemeckom. Keď však Rusko anektuje časť územia suseda, je ťažké sa tváriť, že sa nič nestalo,“ uviedol.

„Dnes všetci pociťujeme hospodárske dôsledky zhoršenia vzťahov s Moskvou. Poľsko to zasiahlo. Obchod s Ruskom predstavuje 7 percent celkového obchodu našej krajiny. V Poľsku sme však presvedčení, že ak by sme nereagovali, stratili by sme ešte viac,“ zdôraznil.

Sankcie sú dvojsečné

Sikorski ďalej tvrdí, že Poľsko nie je nadšené sankciami. „Sú dvojsečné,“ priznal. Dodal, že ak sa k nim ďalšie krajiny Vyšehradskej štvorky (Česko, Slovensko a Maďarsko) stavajú ešte chladnejšie, je to pochopiteľné. „Nekritizujeme niekoho za to, že nie je s Poľskom. Aj vo Vyšehradskej štvorke máme na niektoré veci iné názory,“ upozornil.

Zopakoval, že Poľsko neplánuje dodávať zbrane Ukrajine. Neodpovedal však na otázku, či sa touto možnosťou poľská vláda zaoberala. Pripomenul len, že smerom k Ukrajine neexistuje žiadne zbrojné embargo.

Anne Applebaumová, manželka Sikorského, napísala pred niekoľkými dňami článok do denníka Washington Post pod názvom Vojna v Európe nie je hysterická myšlienka. "Z pohľadu spojencov je ozbrojený konflikt mysliteľný, ale vojna medzi Ruskom a NATO by určite nebola vyvolaná nami,“ odpovedal na otázku Pravdy, či niečo také hrozí.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Ukrajina #Radoslaw Sikorski