Rusi podľa Kyjeva prestali sťahovať vojakov z Ukrajiny

Ruské velenie podľa Kyjeva prerušilo sťahovanie svojich vojakov z východnej Ukrajiny.

12.09.2014 09:38 , aktualizované: 15:25
zajatec, Ukrajina Foto: ,
Člen proruských rebelov objatí príbuznej po tom, čo ho ukrajinská armáda vymenila za zajatcov zo strany vzbúrencov.
debata (68)

„Zaznamenali sme prerušenie odchodu ruských vojsk z ukrajinského územia,“ povedal hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko. Moskva neustále popiera, že by na východe Ukrajiny bojovali iní Rusi ako dobrovoľníci.

Lysenko dodal, že aj podľa Severoatlantickej aliancie na Ukrajine zostáva približne tisícka príslušníkov ruských špeciálnych jednotiek. V blízkosti hraníc s Ukrajinou vraj zostáva okolo 20-tisíc ruských vojakov, nehovoriac o zoskupení ruských jednotiek na anektovanom Kryme.

„Pokračuje koncentrácia a preskupovanie teroristov a ruských vojsk v Doneckej a Luhanskej oblasti,“ uviedla ukrajinská pohraničná stráž. Jednotky sú údajne posilňované ťažkými zbraňami a muníciou, aktívni sú takisto prieskumníci a špecialisti na rádiotechnické boje, odpočúvajúci ukrajinské hovory. Rusi vraj sťahujú svojich vojakov od Mariupoľa, ktorý zostal v držbe Ukrajincov, k Novoazovsku a na predných pozíciách ich striedajú rebeli.

Dôstojníci ruskej vojenskej rozviedky údajne cvičia prieskumníkov separatistov, zatiaľ čo povstaleckí tankisti údajne absolvujú výcvik v Rusku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu s odvolaním sa na údaje od ukrajinskej rozviedky uviedol, že od uzavretia prímeria sa z Ukrajiny stiahlo okolo 70 percent ruských vojakov.

Kyjev a separatisti si vymenili desiatky zajatcov

Ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti si v noci vymenili niekoľko desiatok zajatcov. Oznámil to ukrajinský prezident Petro Porošenko.

S výmenou zajatcov počíta dohoda o prímerí na východe Ukrajiny, uzavretá pred týždňom v Minsku. „Ako výsledok rokovaní bolo zo zajatia povstalcov oslobodených vo štvrtok 21 a práve teraz (ďalších) 36 ukrajinských vojakov. Prímerie nám umožňuje oslobodiť našich chlapcov, posilniť armádu a vybudovať silnú obranu, aby sme ustrážili naše mestá a dediny,“ uviedol Porošenko podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

Ukrajinci naopak podľa agentúry AP prepustili 31 rebelov, tých zajali počas päťmesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal viac ako 3 000 obetí na životoch.

Prímerie z minulého piatka už niekoľkokrát porušili. Krátko po výmene zajatcov bolo v centre Donecku, povstaleckej bašty na východe krajiny, počuť podľa AP paľbu raketometov.

Ukrajinská armáda v komuniké uviedla, že prímerie sa vcelku dodržiava, ale, hoci armáda vraj zastavenie paľby úplne rešpektuje, povstalci počas štvrtka v niekoľkých prípadoch ostreľovali ukrajinských vojakov, a to aj ich pozície pri doneckom letisku.

Od vyhlásenia prímeria zo zajatia prepustili približne 700 príslušníkov vládnych síl. Rôzne zdroje uvádzajú odlišné čísla o zvyšujúcom počte zajatcov.

Rebeli predtým sľubovali, že do konca týždňa prepustia 863 zajatých ukrajinských vojakov výmenou za 311 zajatcov z radov ozbrojených separatistov. Podľa ukrajinského generála Volodymyra Rubana vraj rebeli držia v zajatí stále viac ako tisícku ukrajinských vojakov.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko