Za útok nožmi na stanici v Číne padli tresty smrti aj doživotie

V Číne boli v piatok odsúdení traja ľudia na trest smrti a ďalší na doživotie za marcový útok nožmi na železničnej stanici v meste Kchun-mingu. Vraždenie si vtedy vyžiadalo 31 mŕtvych a 140 zranených. Odsúdení sú podľa mien príslušníci menšinového ujgurského etnika, uviedla agentúra Reuters.

12.09.2014 15:00
debata (2)

Čínske úrady už krátko po útoku z činu obvinili separatistov z nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ktorú obývajú etnickí Ujguri vyznávajúci islam.

Na príprave útoku sa podieľalo osem ľudí, ktorí boli „ovplyvnení náboženským extrémizmom“, päť z nich ho potom priamo vykonalo, oznámil súd. Útok vraj extrémisti plánovali už od decembra. Štyri z útočníkov zastrelila čínska polícia na mieste v metropole provincie Jün-nan na juhozápade Číny.

Žena, ktorú policajti postrelili a zadržali na stanici, dostala za členstvo v teroristickej skupine a podiel na vraždách doživotný trest. Ďalších troch mužov, ktorí sa postavili pred súd, polícia chytila krátko pred útokom pri snahe utiecť z krajiny. Boli usvedčení z organizovania a vedenia teroristickej skupiny a podielu na vraždách. Čaká ich poprava.

Útok v Kchun-mingu zo začiatku marca bol jedným z najkrvavejších incidentov, ktoré čínska vláda pripísala náboženským extrémistom. Ďalším bol májový samovražedný atentát na trhovisku v sinťiangskej metropole Urumči, ktorý si vyžiadal 39 obetí.

Sin-ťiang je domovom Ujgurov, čo sú prevažne moslimovia hovoriaci vlastným jazykom, ktorý patrí k tureckej lingvistickej skupine. Väčšina z nich praktizuje umiernenú podobu islamu, kritizujú ale Peking, že potláča ich vieru, jazyk a kultúru a že čerpá ropné bohatstvo tejto oblasti, bez toho, aby z toho mali miestni obyvatelia veľký prospech. Prekáža im tiež silnejúci vplyv väčšinových etnických Číňanov (Chanov), ktorí sa začali hromadne do Sin-ťiangu sťahovať.

Pri násilnostiach v Sin-ťiangu prišli za posledné dva roky o život stovky ľudí. Peking z nich obviňuje separatistov, ktorí sa podľa čínskych úradov usilujú o vytvorenie nezávislého štátu s názvom Východný Turkestan. Exilové ujgurské organizácie a bojovníci za ľudské práva však zdôrazňujú, že nepokoje v Sin-ťiangu provokuje represívna politika zo strany čínskej centrálnej vlády. Oblasť zaberá šestinu čínskeho územia a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do nej investoval milióny a že zaobchádza so všetkými etnickými skupinami rovnako.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #súd #trest smrti #doživotie #Ujguri