Pakistanská armáda zatkla útočníkov na školáčku Malalu

V Pakistane zatkli extrémistov, ktorí v roku 2012 spáchali útok na mladú pakistanskú bojovníčku za právo dievčat na vzdelanie Malalu Júsufzaiovú. Podľa agentúry AFP to v piatok oznámila pakistanská armáda.

12.09.2014 15:40
malala jusafzajova Foto: ,
Malala Júsafzajová si prevzala Sacharovu cenu od Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
debata (3)

Na Malalu a jej dve kamarátky predvlani 9. októbra zaútočili pakistanskí povstalci napojení na hnutie Taliban. Cestou zo školy v pakistanskom údolí Svat jej v autobuse strelili do hlavy a do krku. Niekoľko dní bolo dievča v kritickom stave, potom ho previezli do Birminghamu v Británii, kde sa podrobila sérii náročných operácií. Žiadny z útočníkov doposiaľ nebol zadržaný.

Už pred útokom dievča pod pseudonymom pravidelne písalo na serveri BBC blog o problémoch pakistanských žien a detí. Pokus o jej zavraždenie vyvolal medzinárodnú vlnu odporu a podporu dievčaťa. Bola favoritkou Nobelovej ceny za mier, Európsky parlament jej udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia a prijal ju americký prezident Barack Obama aj britská kráľovná Alžbeta II. Jej kniha I am Malala (Som Malala) sa stala bestsellerom.

Pakistanská armáda v piatok oznámila, že desiatku útočníkov identifikovala a zatkla. Teroristická skupina, ktorá za pokusom o atentát stála, si podľa armády hovorila Šúra a bola napojená na Pakistanské hnutie Taliban. Skupina vraj mala v úmysle zaútočiť aj na ďalších 22 ľudí.

Zadržaných čaká teraz obvinenie pred protiteroristickým súdom, napísali pakistanské médiá. Malala žije naďalej v Británii, pretože Taliban sa vyhráža jej aj jej príbuzným smrťou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Taliban #útočníci #islamistickí extrémisti #Malala Jusafzaiová