Lajčák sa na Ukrajine stretol s Porošenkom i Jaceňukom

Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na jeho zahraničnej návštevy na Ukrajine prijal predseda vlády Arsenij Jaceňuk. Stretol sa aj s prezidentom republiky Petrom Porošenkom. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

12.09.2014 18:12
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (75)

Počas posledného dňa zahraničnej návštevy Lajčák pripomenul, že slovenská vláda si praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu. „V záujme splnenia tohto cieľa je potrebné, aby ste realizovali nevyhnutné, aj keď bolestivé reformy. Bez nich nemožno hovoriť o predpokladoch na stabilizáciu a rast,“ uviedol v rozhovore s najvyššími ukrajinskými predstaviteľmi. Zdôraznil, že jedine občania Ukrajiny by mali v celospoločenskom dialógu určiť ďalšie smerovanie krajiny. Šéf slovenskej diplomacie tvrdí, že Slovensko je pripravené pomáhať Ukrajine svojou expertízou v transformačnom procese a očakávame skoré schválenie a zavedenie Asociačnej dohody.

Lajčák sa stretol aj s predstaviteľmi ukrajinských expertných a mimovládnych organizácií, s ktorými sa rozprával o aktuálnej situácii na východe Ukrajiny a prognózach jej ďalšieho vývoja. O vývoji v Doneckej oblasti diskutoval s jej gubernátorom Levom Tarutom. Minister dnes ešte vystúpi na 11. ročníku Jaltskej konferencie k otázkam európskej stratégie v rámci panelu, ktorý sa venuje otázkam energetickej bezpečnosti.

Lajčák na Ukrajinu takisto priniesol humanitárnu pomoc – takmer tri tony prevažne zdravotníckeho materiálu určeného pre vojenských lekárov v hodnote 50-tisíc eur. Celková hodnota našej rozvojovej pomoci Ukrajine tak v tomto roku dosiahla približne 750-tisíc eur.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko