Rusko poslalo na Ukrajinu nový humanitárny konvoj

Ruskí colníci v piatok v noci odbavili novú kolónu nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou pre obyvateľov bojovej zóny na východe Ukrajiny.

12.09.2014 22:56
Rusko, Ukrajina, konvoj Foto: ,
Na snímke vozidlá ruského konvoja s humanitárnou pomocou, ktoré na Ukrajinu poslala Moskva v auguste.
debata (12)

Agentúre ITAR-TASS to povedal hovorca ruskej pohraničnej služby Rajan Farukšin. Z ruského colného priestoru v obci Doneck odišlo podľa neho k odbaveniu na ukrajinskej strane hranice prvých 33 kamiónov.

„O pol jedenástej večer prvých 33 nákladných vozňov ruského humanitárneho konvoja s nákladom pre obyvateľov východu Ukrajiny odišlo z doneckej colnice na Ukrajinu,“ povedal Farukšin. Kam konvoj ďalej zamieri, hovorca neuviedol.

Ruský prechod Doneck susedí s ukrajinským hraničným prechodom Izvaryne, ktorý je pod kontrolou povstalcov. Rovnakou cestou dopravila Moskva v auguste prvý humanitárny konvoj, ktorý vyvolal dôrazné protesty ukrajinskej vlády.

Kamióny totiž na Ukrajinu vošli bez dovolenia ukrajinských úradov a bez dohodnutého sprievodu pracovníkov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Potom vyložili náklad v Luhansku ovládanom separatistami a nasledujúci deň sa vrátili do Ruska.

Humanitárna pomoc obyvateľom bojovej zóny na východe Ukrajiny zahŕňa jeden z bodov takzvaného minského protokolu, na ktorom sa Kyjev so zástupcami povstalcov dohodol minulý piatok. Bezprostredne po podpise dohôd vtedy Rusko oznámilo, že chce na Ukrajinu vyslať najmenej jeden ďalší humanitárny konvoj.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #humanitárny konvoj