Rambo z Donbasu chce bojovať v Moskve

Ruská propaganda z neho spravila ikonu "oslobodzovacieho boja" na východe Ukrajiny, pred mesiacom však Igor Strelkov (vlastným priezviskom Grirkin) náhle opustil post hlavného veliteľa separatistov a z Donbasu zmizol.

13.09.2014 09:09
Igor Strelkov Foto: ,
Bývalý veliteľ donbaských povstalcov Igor Strelkov sa po mesačnej odmlke ozval z Moskvy, kde vraj chce bojovať proti liberálnym vlastizradcom.
debata (84)

Štyridsaťtriročný Moskovčan sa teraz vynoril v rodnom meste a oznámil, že proti nepriateľom bude bojovať v ruskej metropole. Plukovník ruskej vojenskej rozviedky vo výslužbe chce podľa vlastných slov brániť prezidenta Vladimira Putina pred zradcami.

„Západ a piata kolóna prakticky neskrývajú svoje plány zvrhnúť Putina,“ vyhlásil na tlačovej konferencii, na ktorú pozval iba vybrané médiá. „Ich agenti vplyvu všetkými silami presviedčajú vedenie krajiny, že zmierenie je nielen možné, ale priam nevyhnutné. Skutočnosť, že nič okrem úplnej kapitulácie Ruska jeho nepriateľov neuspokojí, dôsledne skrývajú pred verejnosťou a, pripúšťam, že dokonca aj pred prezidentom,“ cituje Strelkova portál donbaských separatistov Russkaja vesna.

Veterán vojen v Podnestersku, Bosne i Čečensku štyri mesiace velil separatistom najprv z východoukra­jinského Slavianska a po jeho páde od júla z Donecka. V polovici augusta však nečakane odstúpil z postu „ministra obrany“ samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Separatisti jeho odchod najskôr vysvetľovali tým, že bol ťažko zranený. Neskôr to sami dementovali s tým, že Strelkov si vybral mesačnú dovolenku, po ktorej sa do Donbasu vráti a dovŕši boj za nezávislú Novorossiju, ako nazývajú svoj vysnívaný štátny útvar.

Strelkov sa však vrátiť na východ Ukrajiny nechystá. „Teraz takú možnosť nezvažujem. Verím, že v Rusku môžem byť najviac užitočný,“ vyhlásil. Priamo síce Moskvu neobvinil, že sa z Ukrajiny musel stiahnuť na jej príkaz, nevyvrátil však ani špekulácie, podľa ktorých Rusko jeho odchodom podmieňovalo ďalšie dodávky vojenskej techniky a posíl povstalcom.

Prílev masívnej pomoci podľa neho zdržiavali práve „vlastizradcovia“, ktorí sa votreli do kuloárov Kremľa. Práve ich obvinil z vojenských neúspechov, pri ktorých separatisti v prvej polovici leta prišli o veľké časti územia, ktoré predtým ovládli. „Keď bola vojenská pomoc Ruska životne dôležitá a mohla viesť k prakticky nenásilnému oslobodeniu Novorossije, agenti začali kričať heslá o neprípustnosti takejto pomoci,“ sťažoval sa.

„Keď napokon dlho očakávaná pomoc z Ruska predsa len našla adresáta, domobrana prešla do útoku,“ pokračoval Strelkov „Ale títo zradcovia sa znova naplno prejavili. Trestnej armáde nachádzajúcej sa na pokraji úplného krachu bez meškania podali pomocnú ruku, zorganizovali prímerie a v priebehu vyjednávaní sa pokúsili obetovať doslova všetko, čo povstalci vybojovali. Hanebnejšiu dohodu si ťažko možno predstaviť. Zastavili víťaznú ofenzívu ozbrojených síl Novorossije a zabránili tomu, aby povstalci juntu definitívne porazili,“ kritizoval minskú dohodu o prímerí uzavretú minulý týždeň v piatok.

Boj proti liberálom v ruskom štátnom vedení Strelkov dnes označuje za svoje prioritné poslanie. „Hlavný front boja za Rusko teraz prechádza tadiaľto,“ zdôraznil. Odmietol však úvahy, že by mohol začať vyvíjať opozičnú činnosť. „Ruský národ sa potrebuje úplne vzdať opozičných aktivít,“ vyhlásil a sľúbil, že bude dôrazne vystupovať na obranu Putina proti akýmkoľvek zárodkom „farebných revolúcií“, ako sa v Rusku označujú prodemokratické hnutia v postsovietskom priestore. „Akokoľvek sa kriticky staviam k mnohým vnútropolitickým rozhodnutiam Putina, v podmienkach vojny, ktorá sa proti nám vedie, považujem za nevyhnutné bezpodmienečne vystupovať na jeho podporu, ako jediného legitímneho najvyššieho veliteľa a hlavného garanta slobody a nezávislosti krajiny,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Igor Girkin-Strelkov