Papež odsúdil šialenstvo vojen aj apatiu voči nim

Pápež František pri spomienke na sté výročie vypuknutia prvej svetovej vojny na severe Talianska odsúdil šialenstvo vojen aj apatiu voči nim.

13.09.2014 15:24
Pápež František Foto: ,
Pápež František sa modlí na rakúsko-uhorskom cintoríne na severe Talianska.
debata (18)

Podľa agentúry Reuters upozornil tiež na to, že vojny sú často ospravedlňované ideológiami.

František v kázni pri omši v areáli najväčšieho talianskeho vojnového pamätníka a cintorína v obci Fogliano Redipuglia vyhlásil, že záplava konfliktov po celom svete je vlastne rozkúskovaná tretia svetová vojna. Zároveň odsúdil obchodníkov so zbraňami a osnovateľov terorizmu, ktorí zasievajú smrť a skazu.

Pápež začal svoju návštevu regiónu na jednom z tunajších vojenských cintorínov, kde spočívajú pozostatky približne 15 000 vojakov piatich národností niekdajšieho Rakúsko-Uhorska.

„Vojna je šialenstvo,“ vyhlásil potom František pred neďalekým žulovým pamätníkom s 22 schodmi a tromi krížmi na vrcholku. Podľa pápeža Františka v súčasnosti možno môžeme hovoriť „o tretej vojne, ktorá sa odohráva po kúskoch, prostredníctvom zločinov, masakrov, ničenia“. Svet by sa mal zbaviť ľahostajnosti voči tejto vojne.

V posledných mesiacoch pápež opakovane vyzýval na ukončenie konfliktov na Ukrajine, v Iraku, v Sýrii, v Pásme Gazy a v častiach Afriky. „Vojna je iracionálna. Jej jediným cieľom je prinášať skazu a chce rásť skrze ničenia,“ povedal pápež. Podľa jeho slov rozhodnutie pre vojnu priživujú tri motivácie: chamtivosť, netolerancia a túžba po moci, často ospravedlňované ideológiou.

Omše sa aj za dažďa zúčastnili desaťtisíce ľudí, ktoré hlava rímskokatolíckej cirkvi vyzvala k „obráteniu sŕdc“. František sa tiež pomodlil za obete všetkých vojen.

Omšu pápež podľa agentúry APA slúžil spoločne s biskupmi z Talianska a krajín niekdajšieho habsburského mocnárstva. Pútnici prišli z celej Európy.

Návšteva mala pre pápeža pochádzajúceho z Argentíny aj osobný rozmer. Jeho taliansky dedko bojoval v ofenzíve proti Rakúsku-Uhorsku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František