V Chorvátsku a Maďarsku hrozia povodne

Dlhotrvajúce silné dažde si v Chorvátsku vynútili evakuáciu 2000 ľudí. Voda zaplavila obce, ktoré boli už tento rok v máji postihnuté ničivými záplavami.

13.09.2014 20:31
Maďarsko, povodne Foto: ,
Zatopená ulica v maďarskom meste Lenti.
debata (1)

Oblasť navštívil chorvátsky premiér Zoran Milanović, podľa ktorého „je v nebezpečenstve celá krajina“. S vodou bojujú aj v Maďarsku.

V Chorvátsku sa ocitol v nebezpečenstve šesťdesiattisícový Karlovac v centrálnej časti krajiny, kde bolo zaplavených niekoľko domov a celých ulíc. Stovky ľudí vypratali nižšie položené štvrte v snahe uchýliť sa do bezpečia.

Tento rok na jar pri ničivých záplavách zahynulo v Chorvátsku, Srbsku a Bosne vyše 50 ľudí. Na západe Maďarska záchranári evakuovali asi 120 ľudí ohrozených záplavami. Zvýšili sa najmä hladiny riek Rába, Mura a Dráva, ktoré zatopili cesty a niekoľko obcí odrezali od okolitého sveta. Voda poškodila mosty a niekoľko automobilov zmietla z ciest. Uzavreté boli časti diaľnice M7, spájajúcej Budapešť s juhozápadom krajiny, a A70 pri hranici so Slovinskom.

Zvýšenú pohotovosť majú záchranári na juhozápade Slovenska, kde bude podľa meteorológov pršať celý víkend. Výstraha pred možnosťou povodní sa týka Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja a časti kraja Trenčianskeho. V niektorých regiónoch sa čaká zrážkový úhrn až 70 milimetrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #povodne #Chorvátsko #záplavy