Nemeckého aktivistu hnutia LGBT v Belehrade napadli radikáli

Dvadsaťsedemročný nemecký aktivista hnutia na obranu práv homosexuálov sa ocitol v belehradskej nemocnici, keď ho ráno na ulici napadla skupina srbských pravicových radikálov.

13.09.2014 21:27
Heinz Wilhelm Foto: ,
Nemecký veľvyslanec v Belehrade Heinz Wilhelm opúšťa pohotovosť, na ktorú priviezli nemeckého aktivistu.
debata (6)

Oznámila to agentúra AP s odvolaním na informáciu belehradských lekárov. Nemec, ktorého meno drží polícia v tajnosti, utrpel vážne poranenia mozgu a jeho stav je kritický. V Belehrade proti jeho napadnutiu protestovali stovky ľudí.

Podľa srbských vyšetrovateľov útočníci nemeckého aktivistu bili do hlavy skleneným popolníkom a kričali „Cudzincov v Belehrade nechceme“. Obeť sa v srbskej metropole zúčastnila medzinárodnej konferencie o právach sexuálnych menšín.

Podľa nemeckého veľvyslanca v Belehrade Heinza Georga Wilhelma spôsobili útočníci napadnutému krvácanie do mozgu. Muž podstúpil operáciu, ale jeho život je stále v ohrození. Lekári označujú jeho stav za kritický.

Belehradská polícia večer zadržala tri osoby, ktoré z útoku na nemeckého aktivistu podozrieva. O ich totožnosti neoznámila novinárom žiadne informácie.

Srbsko bolo v minulosti opakovane dejiskom tvrdých útokov pravicových bojov proti gejom a lesbám. Krajiny sa v tomto ohľade teraz snažia vylepšiť svoju povesť, aby posilnila nádeje na členstvo v Európskej únii. Podľa srbského ministra vnútra Nebojsu Stefanovica súdy vinníkov spravodlivo potrestajú. „Cudzinci sú v Srbsku vítaní,“ povedal minister.

Brutálny útok v sobotu v Belehrade priviedol do ulíc stovky ľudí, väčšinou homosexuálov či bojovníkov za ich práva. Demonštrantov chránili početné oddiely ťažkoodencov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Belehrad #útok radikálov #LGBTI+