Ruskí námorníci začali prvú cvičnú plavbu na lodi Mistral

Ruskí námorníci v sobotu vyplávali na svoju prvú cvičnú plavbu na palube jednej z dvoch moderných vojnových lodí Mistral, ktoré pre Rusko stavia Francúzsko.

14.09.2014 10:59
Vladivostok, loď Foto: ,
Vojnová loď Vladivostok v prístave na západe Francúzska.
debata (35)

Stalo sa tak aj napriek tomu, že Paríž kvôli ukrajinskej kríze zatiaľ váha s odovzdaním týchto plavidiel ruskému námorníctvu. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS, podľa ktorej sa loď zvaná Vladivostok má do prístavu vrátiť 22. septembra.

Na základe obchodnej zmluvy z obdobia pred vypuknutím ukrajinskej krízy Francúzsko sľúbilo Rusku dve viacúčelové lode Mistral, ktoré môžu prepravovať vrtuľníky a tanky, a dostalo vysokú finančnú zálohu.

Koncom júna prišlo do francúzskeho Saint-Nazaire prevziať loď asi 400 ruských námorníkov, ktorí s ňou mali podľa pôvodných plánov po zaškolení odplávať v októbri. Druhá loď mala byť pripravená v roku 2015.

Začiatkom septembra ale francúzsky prezident François Hollande oznámil, že kontrakt, kvôli ktorému Paríž čelil v EÚ i zo strany Spojených štátov silnej kritike, odkladá. Minulý týždeň Hollande oznámil, že o dodávke lodí Rusku rozhodne koncom októbra. Vraj všetko bude závisieť od toho, či vydrží prímerie na východe Ukrajiny a nakoľko pokročí politické urovnanie konfliktu.

Testovacia plavba mala začať už 10. septembra, „z technických dôvodov“ ale bola prechodne odložená. Príčinou neboli spory týkajúce sa Ukrajiny, tvrdia zdroje z lodeníc v Saint-Nazaire.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #loď #Mistral