V krajinských voľbách v Nemecku uspeli euroskeptici

Najväčším víťazom volieb do krajinských snemov v Brandenbursku a v Durínsku sa stala euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá v oboch krajinách získala cez desať percent hlasov.

15.09.2014 11:04
debata

Hlasovanie môže aj z ďalšieho dôvodu znamenať prelomový bod nemeckej politiky, pretože prvýkrát po zjednotení Nemecka sa môže stať premiérom niektorej spolkovej krajiny predstaviteľ postkomunistickej Ľavice. Zhodujú sa na tom komentátori nemeckých denníkov v hodnotení nedeľňajšieho hlasovania.

„Napravo od CDU sa jednoznačne vytvorila konkurencia pre konzervatívcov,“ píše denník Süddeutsche Zeitung. „AFD teraz sedí v troch krajinských snemoch a v Európskom parlamente. Vstup do Spolkového snemu jej len tesne unikol. A zatiaľ nič nenaznačuje, že by sa na jej víťaznom ťažení mohlo niečo zmeniť,“ doplňuje denník.

„Po troch krajinských voľbách sa AFD dostala do pohodlnej pozície. A toľko vzývané etablovanie na politickej scéne už pre ňu nie je len fráza,“ napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa denníka má navyše euroskeptická strana výhodu v tom, že sa vyhraňuje proti všetkým prúdom nemeckej politiky a že na rozdiel od ostatných strán pracuje hlavne s emóciami voličov.

„Ak teda budú ostatní na AFD útočiť, bude to jej priaznivcov o to viac motivovať, aby prišli k voľbám,“ napísal denník.

Nemecké médiá si tiež všímajú povolebnú situáciu v Durínsku. V tejto spolkovej krajine môže pokračovať koaličná vláda víťaznej konzervatívnej CDU so sociálnymi demokratmi (SPD), mohla by ale vzniknúť aj koalícia druhej najsilnejšej Ľavice s SPD a Zelenými. To by znamenalo, že by Ľavica prvýkrát po zjednotení Nemecka získala krajinského premiéra.

„SPD sa tak v Durínsku stala rozhodujúcou silou, aj keď skončila až tretia a len s 12 percentami hlasov,“ napísal v komentári denník General Anzeiger. „Bude zaujímavé sledovať, či sa odváži vstúpiť do červeno-červeno-zeleného zväzku. Je to experiment a nemusí sa podariť,“ uvádza denník.

Periodikum ale tiež zdôrazňuje, že možné vymenovanie postkomunistického krajinského premiéra záleží aj od Zelených. „A práve pre Zelených, ktorí vychádzajú z občianskych hnutí, by nebolo ľahké ísť s čistým svedomím do vládnej koalície s bývalými aparátnikmi NDR,“ uviedol General Anzeiger.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #Alternatíva pre Nemecko