V regionálnych voľbách v Rusku zvíťazilo Jednotné Rusko

Vládna strana Jednotné Rusko a štátom podporovaní kandidáti jednoznačne zvíťazili v ruských regionálnych voľbách, ktoré sa konali v nedeľu.

15.09.2014 19:17
voľby, Krym Foto: ,
Volič hádže hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Sevastopole na Kryme.
debata (20)

Kritici Kremľa však tvrdia, že ide o výsledok manipulácie s hlasmi a dusnej politickej klímy. Dvadsaťdeväť gubernátorov, o ktorých sa rozhodlo, sú buď členmi vládnej strany, alebo mali podporu Kremľa. Všetci hladko zvíťazili, pričom niektorí z nich získali viac než 80 percent hlasov. Jednotné Rusko je lojálne prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa populárneho opozičného sloganu vytvoreného kritikom Kremľa Alexejom Navaľným však pozostáva z „darebákov a zlodejov“. Voľby do 84 z 85 regio­nálnych parlamentov rovnako vyhrali prevažne provládni politici. „Súčasný politický systém neumožňuje volebné víťazstvo čestným nezávislým kandidátom,“ napísal po hlasovaní na svojej stránke Navaľný, ktorý je v súčasnosti v domácom väzení.

Na Kryme sa hlasovalo po prvýkrát od anexie polostrova Ruskom na základe kontroverzného referenda v marci. Ústredná volebná komisia vo všeobecnosti nezaregistrovala žiadne vážne nezrovnalosti pri hlasovaní, nezávislá monitorovacia skupina Golos však zverejnila mapu s asi 800 porušeniami volebných pravidiel, ktoré zaznamenala naprieč Ruskom.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #Jednotné Rusko