Vojaci OSN opustili stanovíštia na Golanských výšinách

Vojaci Organizácie spojených národov (OSN) sa kvôli vyhroteným bojom medzi sýrskou armádou a opozíciou stiahli z časti kontrolných stanovíšť na Golanských výšinách na sýrsko-izraelskom pomedzí.

15.09.2014 21:59
debata (5)

V pondelok o tom informovala agentúra AP. Zástupca hovorcu OSN Farhan Haq vyhlásil, že všetky kontrolné body opustené zrejme nebudú. OSN zároveň ubezpečila, že urobí všetko pre to, aby mohla v misii pokračovať aj počas terajších mimoriadne ťažkých podmienok.

„Situácia sa očividne zhoršila na rozsiahlej časti územia, preto sme museli viacero miest opustiť,“ povedal Haq. Hovorca OSN Stéphane Dujarric vyhlásil, že kvôli „priamemu ohrozeniu“ sa členovia mierovej misie z určitých oblastí presunuli na izraelskú stranu hranice.

Podľa diplomatov a predstaviteľov OSN, ktorých AP oslovila, je kontrolná misia OSN na Golanských výšinách kľúčová pre stabilitu na Blízkom východe. OSN z niektorých kritických stanovíšť stiahla svoje kontroly už skôr, ďalším zase poskytla vojenské vybavenie. Obmedzené je tiež hliadkovanie.

Pre konflikt v Sýrii čelilo niekoľko desiatok vojakov OSN ťažkostiam. Na konci augusta radikálni sýrski povstalci z hnutia An-Nusrat zajali 45 fidžijských vojakov, minulý týždeň ich prepustili. Do problémov s radikálmi sa dostali aj členovia misie z Filipín, ale tým sa podarilo dostať sa na slobodu vlastnými silami.

Izrael obsadil pohraničné Golanské výšiny počas vojny v roku 1967. O štrnásť rokov neskôr 1 200 kilometrov štvorcových anektoval, zhruba 510 kilometrov štvorcových má pod kontrolou Sýria. Pozorovateľská misia OSN vznikla v roku 1974 a má zhruba 1 400 členov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Golandské výšiny #OSN