Škótsky finiš je napínavý

Bude mať Európa nový samostatný štát, alebo sa mapa Británie nezmenší? Prieskumy verejnej mienky pred štvrtkovým referendom o nezávislosti Škótska naznačujú tesný výsledok hlasovania, a tak oba tábory robia maximum, aby strhli víťazstvo na svoju stranu.

16.09.2014 09:15
Škótsko, Veľká Británia, nezávislosť, zhromaždenie Foto: ,
Míting v Glasgowe na podporu udržania Škótska v britskom zväzku. Jeden z účastníkov drží plagát, ktorého obsah znamená, že ľúbi svoju krajinu, a preto vyzýva hlasovať proti nezávislosti.
debata (22)

Britský premiér David Cameron voličom odkázal, aby si uvedomili, že rozhodnutie väčšiny bude nezvratné. „Ak Škótsko povie rozdeleniu Británie áno, naše cesty sa navždy rozdelia,“ upozornil štátnik, ktorý si želá zachovanie jednoty. Tento postoj podporil spomedzi slávnych ľudí napríklad najnovšie David Beckham: „Existuje viac vecí, ktoré nás spájajú, než tých, čo nás rozdeľujú,“ zdôraznila futbalová legenda.

Panovníčka Alžbeta II. sa pridržiava zásady politickej neutrality. Z jej slov sa však dá vycítiť, že zmena by ju nepotešila: „Škóti by si mali veľmi dôkladne premyslieť svoju budúcnosť,“ poznamenala kráľovná, keď sa prihovorila veriacim pri odchode z kostola (bola na bohoslužbe neďaleko škótskeho panovníckeho zámku Balmoral).

Šéf škótskej vlády Alex Salmond, ktorý robí kampaň za nezávislosť, finišoval na stretnutí s podnikateľmi, čo sa stotožňujú so samostatnosťou. „Naša krajina mala vždy bohatstvo, talent a zdroje. Nezávislosť by umožnila vláde vytvoriť hospodársku politiku šitú na mieru,“ zhodli sa títo podnikatelia vo vyhlásení. Kým Beckham podporil unionistov, opačný tábor sa mohol potešiť z výzvy inej celebrity. Módna návrhárka Viviane Westwoodová odkázala, že si želá samostatné Škótsko.

Napriek tomu, že viaceré ankety z posledného obdobia ukazujú, že výsledok referenda sa nedá odhadnúť, Salmond verí, že jeho tábor vyhrá s významným náskokom. „Naším úmyslom nie je zvíťaziť o jeden hlas. Náš cieľ znie dosiahnuť podstatnú väčšinu, ako len dokážeme,“ zdôraznil líder hnutia za nezávislosť.

Britský exminister financií Alistair Darling, ktorý vedie kampaň s názvom Lepšie spoločne, podobne ako Cameron varoval, že odčlenenie od Spojeného kráľovstva by znamenalo nezvratný krok. „Keby Škóti hlasovali sa nezávislosť, priviedlo by to ekonomiku do beznádejnej situácie,“ varoval v tejto súvislosti Darling.

Hlasovanie potrvá jeden deň. Oficiálne výsledky budú známe v piatok.

Chronológia boja Škótov za nezávislosť

  • 1. storočie n.l. – Prvé písomné zmienky o Škótoch z času, keď Rimania obsadili veľkú časť Británie
  • 3. storočie – Po veľkom množstve bitiek Rimania takmer úplne opustili územie dnešného Škótska
  • 5. storočie – Škótski Kelti zo severného Írska sa usadili severne od rieky Clyde
  • 8. storočie – Všetky škótske kráľovstvá zvrhli Vikingovia a v 9. storočí prinútili Škótov zjednotiť sa do jednej ríše Škótskeho kráľovstva
  • 1296–1328 – Prvá vojna o nezávislosť. Škóti vedení Williamom Walacom sa snažili zvrhnúť anglického kráľa Eduarda a v roku 1296 uskutočnili inváziu Škótska.
  • 1328 – Uznanie nezávislosti Škótska
  • 1332–1357 – Druhá vojna o nezávislosť
  • 1603 – Vytvorenie spoločného kráľovstva Škótov, Angličanov a Írov v rámci takzvanej Únie korún (Union of Crowns)
  • 1707 – Založenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie. Škóti si ponechali niektoré právomoci v oblasti legislatívy a školstva
  • 1916 – Íri vyhlásili nezávislosť od Veľkej Británie
  • 1922 – Konečné vytvorenie samostatného Írska spoločne so Severným Írskom, ktoré ale zostáva súčasťou Spojeného kráľovstva
  • 1934 – Založenie Škótskej národnej strany (SNP), ktorá v roku 1945 získala prvé kreslo v britskom parlamente
  • 1979 – Referendum o vytvorení škótskeho parlamentu, na ktorom sa však nezúčastnilo potrebných 40 percent voličov
  • 1997 – Úspešné referendum o vytvorení škótskeho parlamentu, ktorý vznikol o rok neskôr
  • 1999 – Prvé voľby do 129-členného škótskeho parlamentu, v ktorých labouristi získali 56 kresiel a SNP 35 mandátov
  • 2011 – SNP vedená škótskym prvým ministrom Alexom Salmondom získala vo voľbách 69 kresiel v tamojšom parlamente a vytvorila tak prvú väčšinovú škótsku vládu
  • Október 2012 – Podpísanie Edinburskej dohody medzi Salmondom a britským premiérom Davidom Cameronom, ktorá vydláždila cestu k usporiadaniu referenda v roku 2014
  • 18. september 2014 – Referendum o nezávislosti Škótska

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nezávislosť #referendum #David Cameron #Škótsko