Po vyhlásení sankcií zmizli z obchodov v USA ruské samopaly

V dôsledku sankcií vyhlásených Bielym domom proti ruským zbrojným firmám zmizol z amerického trhu slávny ruský samopal Kalašnikov a na predaj je len na čiernom trhu.

16.09.2014 11:03
debata (5)

Oznámilo to ruské obchodné zastupiteľstvo vo Washingtone. Cena slávnej zbrane na americkom čiernom trhu vraj dosiahla sumu 1 500 dolárov, zatiaľ čo v období pred sankciami stál samopal 600 dolárov.

Spojené štáty vyhlásili už niekoľko balíkov sankcií voči Moskve, ktoré sú trestom za ruskú podporu východoukrajinským separatistom. Firma Kalašnikov z povolžského Iževska sa na americký sankčný zoznam prvýkrát dostala v polovici júla, ďalšie zosilnenie sankcií voči zbrojnému závodu ohlásil Washington minulý týždeň.

Dovoz samopalov z Ruska je zakázaný rovnako ako obchodná spolupráca s výrobcom či dohoda pôžičiek. Samopal AK-47 Kalašnikov zmizol z pultov amerických predajní začiatkom septembra, povedal ruskej agentúre ITAR-TASS pracovník ruskej obchodnej misie v USA Alexandr Stadnik.

Mnohí Američania si zbraň kupovali ako suvenír, rozšírená je v USA aj jej „civilnú“ verziu predávajú pod názvom Sajga.

Núdzu o ruské zbrane podľa Stadnika pociťoval americký trh už pred sankciami, z kapacitných dôvodov bola iževská zbrojovka schopná pokrývať záujem Američanov len z jednej tretiny. Veľký dopyt po samopale Kalašnikov je v rozvojových krajinách, kde je zbraň obľúbená pre svoju lacnosť a odolnosť.

Firma Kalašnikov dodávala do USA aj strelivo, lovecké a športové zbrane a poloautomatické karabíny pre policajné jednotky. Aj ich dovoz bol po vyhlásení sankcií zakázaný.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #kalašnikov