Kyjev schválil osobitný štatút pre oblasti Donbasu

Ukrajinský parlament v utorok na neverejnej schôdzi schválil zákon o osobitnom správnom režime v oblastiach ovládaných na východe krajiny proruskými separatistami.

16.09.2014 11:52 , aktualizované: 12:51
debata (94)

Oznámila to agentúra Unian. Poslanci tiež odhlasovali zákon o amnestii pre bojovníkov separatistov, ten podmienili zložením zbraní a prepustením zajatcov.

Základom nového systému v zónach ovládaných povstalcami, ktorý potrvá tri roky, majú byť nové komunálne voľby. Predkladateľ návrhu zákona prezident Petro Porošenko pôvodne navrhoval ich usporiadanie 9. novembra, v konečnej verzii zákona sa podľa ukrajinských novinárov objavuje dátum 7. december.

Zvolení zákonodarcovia nesmú byť zo svojich funkcií uvoľnení a budú môcť využívať pomerne rozsiahle právomoci, medzi ktorými je aj vytváranie dobrovoľníckych ľudových milícií. V 450-člennej snemovni sa za zákon vyslovilo 277 poslancov. Proti boli okrem iného všetci poslanci nacionalistickej strany Sloboda.

Zákon povoľuje používanie ruštiny „a akýchkoľvek iných jazykov“ v oblastiach kontrolovaných separatistami a dáva im právo nadväzovať tesné hospodárske a kultúrne vzťahy so susednými ruskými oblasťami. Tieto vzťahy bude však regulovať existujúce ukrajinské zákonodarstvo.

Zákon o amnestii schválil parlament 287 hlasmi, pričom potreboval 226. Podľa textu zákona sa však bude trestať v prípade, že stíhaná osoba sa dopustila úkladnej vraždy, terorizmu, útoku na úradnú osobu, znásilnenia, rabovania, hanobenia pomníkov a niektorých ďalších trestných činov.

Podmienkou amnestie je navyše zloženie zbraní, vypratanie okupovaných budov a prepustenie zajatcov. Amnestia sa vzťahuje na obdobie od februára tohto roka.

Povstalci zaujali napokon zmierlivý postoj

Povstalci po avizovanom odmietaní hodnotia obsah nových ukrajinských zákonov zmierlivejšie. Povstalecký „vicepremiér“ Andrej Purgin v rozhovore s ruskými novinármi nevylúčil, že „niektoré body zákona o osobitnom postavení Donbasu môžu byť schválené a pomôžu spolužitiu s Ukrajinou“.

„Budeme zákon študovať,“ povedal. "Je to rámcový zákon a v danom okamihu vychádzame z toho, že sa žiadne politické dohody s Ukrajinou neplánujú. Pri skúmaní zákona ale možno prídeme na to, že nejaké body dokážeme prijať a pomôžu nám v spolužití s ​​Ukrajinou. Napríklad body o sociálnom, kultúrnom a hospodárskom rozvoji,“ vyhlásil.

S opatrnou podporou sa nový správny režim stretol aj v susednej Luhanskej oblasti. „Prijatie zákona o osobitnom štatúte Donbasu je krok správnym smerom, hovoriť o konkrétnej analýze je ale príliš skoro,“ povedal ruským médiám šéf luhanského „Najvyššieho sovietu“ Alexej Karjakin. Mimoriadne ocenil možnosť vytvárania ľudových milícií, čo podľa neho „legalizuje dobrovoľnícke jednotky, ktoré už nikto nebude označovať za teroristov“.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas