Poslanci Ukrajiny a EÚ ratifikovali asociačnú dohodu

Symbolickou súbežnou ratifikáciou v Európskom parlamente a na pôde ukrajinskej Najvyššej rady sa v utorok formálne skončil proces pridruženia Ukrajiny k Európskej únii.

16.09.2014 12:58
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident ukazuje v parlamente v Kyjeve asociačnú zmluvu s Európskou úniou.
debata (96)

Vo 450-člennej kyjevskej snemovni sa za ratifikáciu vyslovilo 355 poslancov, v štrasburskom parlamente za ratifikáciu zdvihlo ruku 535 z 697 euro­poslancov.

Prezident Petro Porošenko v zdôvodnení návrhu označil asociačnú zmluvu za prejav európskej solidarity. „Ukrajina nastupuje na cestu pokroku,“ vyhlásil v emotívnom prejave pred hlasovaním prezident, ktorý ratifikačnú listinu priamo v sále snemovne podpísal. Poslanci privítali ratifikáciu povstaním, búrlivým potleskom a spevom ukrajinskej hymny.

Podľa ukrajinských médií si prezident a vláda môžu vo svojom politickom programe odškrtnúť strategickú položku, ktorá vlani v novembri vyvolala politickú búrku v krajine a spôsobila pád proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Ten vlani na poslednú chvíľu odmietol zmluvu o pridružení podpísať.

Asociačná dohoda aj po prevrate prešla zložitou cestou, keď jej politická časť bola podpísaná koncom marca, zatiaľ čo ekonomická časť až v júni po mimoriadnych prezidentských voľbách.

Kľúčová pasáž dohody o pridružení, ktorou je vytvorenie zóny voľného obchodu, ale nadobudne platnosť až na začiatku roka 2016. Na odklade sa minulý piatok v Bruseli dohodol eurokomisár pre obchod Karel de Gucht s ukrajinským ministrom zahraničia Pavlom Klimkinom a ruským ministrom ekonomického rozvoja Alexejom Uljukajevom.

Šéf Európskej komisie José Barroso v pondelkovom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom oznámil, že dokument ratifikovaný Európskym parlamentom bude teraz predmetom konzultácií s jednotlivými členskými štátmi EÚ.

Putin sa zaručil, že až do konca roka 2015 Rusko nezmení povahu svojich obchodných vzťahov s Ukrajinou. Moskva pohrozila, že v prípade zrušenia colných bariér medzi Ukrajinou a EÚ zavedie ochranné opatrenia svojho vnútorného trhu.

Ukrajinský parlament taktiež na neverejnej schôdzi schválil zákon o osobitnom správnom režime v oblastiach ovládaných na východe krajiny proruskými separatistami. (Čítajte viac v článku Kyjev schválil osobitný štatút pre oblasti Donbasu

96 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #asociačná dohoda #Ukrajina #Petro Prošenko