Rusko: Dodávky zbraní krajín NATO sú nabádaním k vojnovým zločinom

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin v utorok varoval, že prípadné dodávky zbraní zo strany vybraných členských krajín NATO na Ukrajinu by znamenali nabádanie k páchaniu vojnových zločinov na východe postsovietskej krajiny.

16.09.2014 15:47 , aktualizované: 20:31
Sergej Naryškin Foto: ,
Šéf ruskej poslaneckej snemovne Sergej Naryškin.
debata (206)

Naryškin, na ktorého sa vzťahujú cestovné sankcie EÚ, takto pred plénom reagoval na vyhlásenia vlády v Kyjeve o skorom príchode zbraní zo zahraničia pre boj s proruskými povstalcami. Naryškin taktiež obvinil USA z „cynickej a nezodpovednej politiky“ privádzajúcej svet na „pokraj novej studenej vojny“. Spojenec prezidenta Vladimira Putina, s ktorým študoval na škole pre agentov KGB, však zároveň poznamenal, že mnohí obyvatelia európskych krajín, ktorí podľa neho žijú pod „informačnou blokádou“, začali svojim vládam klásť „nepohodlné otázky“.

„Počuli sme z rôznych zdrojov, že režimu v Kyjeve sľúbili dodávky zbraní a vojenských zariadení z rôznych krajín bloku, čo už zaváňa otvoreným zásahom do vnútorných záležitosti Ukrajiny. Podané priamo, nabádajú k páchaniu vojnových zločinov,“ povedal počas prvého zasadnutia parlamentu po letnej prestávke Naryškin, ktorý reagoval na nedeľňajšie vyjadrenia ukrajinského ministra obrany Valerija Heleteja. Podľa neho „Ukrajina potrebuje zbrane, ktoré zastavia Putina“.

Heletej však odmietol menovať krajiny, ktoré zbrane na Ukrajinu dodajú. Dohodu s viacerými členskými krajinami NATO na priamych dodávkach zbraní minulý týždeň avizoval aj prezident Petro Porošenko. Malo by ísť o USA, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a Nórsko, štyri z nich však dohodu následne popreli.

Rusko posilní vojenské jednotky na Kryme

Po zostrení situácie na Ukrajine a oznámenom posilňovaní síl NATO pri ruských hraniciach bude Rusko zvyšovať stavy svojich vojsk na Kryme. Na schôdzi vedenia ruského ministerstva obrany to povedal šéf rezortu Sergej Šojgu.

Rusko v krymskom prístave Sevastopoľ už dlhé desaťročia udržiava námornú základňu, ktorá je sídlom jeho čiernomorskej flotily.

„Jednou z prioritných úloh južného vojenského okruhu je budovanie plnohodnotnej a sebestačnej skupiny vojsk v krymskom smere,“ citovala štátna agentúra ITAR-TASS z ministrovho prejavu. Zmenami vraj prejde aj systém velenia. „Vojenskopolitická situácia na juhozápadnom strategickom smere sa od začiatku tohto roka podstatne zmenila,“ povedal Šojgu.

Po marcovom „začlenení Krymu do Ruskej federácie“ sa zostrila situácia na východe Ukrajiny, zvýšila sa aj zahraničná vojenská prítomnosť v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc, konštatoval Šojgu. Úlohou ministerstva je teraz podľa neho realizovať plán na zvýšenie bezpečnosti štátu v oblasti Krymu do roku 2020.

Rusko po krymskom zábore opakovane kritizovalo zvýšenú prítomnosť amerických vojnových lodí v Čiernom mori, ktoré Pentagon do oblasti vyslal ako signál solidarity s členskými štátmi NATO Rumunskom a Bulharskom.

Moskva zároveň protestuje proti plánom Spojených štátov na vybudovanie protiraketového štítu v Európe, ktorého komponenty majú byť rozmiestnené v Rumunsku a Turecku. Hrozbou pre ruskú bezpečnosť sú vraj aj oznámené plány na posilnenie prítomnosti NATO v pobaltských štátoch a v Poľsku.

NATO: Na Ukrajine je stále asi 1000 ruských vojakov

Na Ukrajine sa stále nachádza asi 1000 ruských vojakov napriek zníženiu ich počtu po vyhlásení prímeria 5. septembra. V utorok to povedal nemenovaný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie. Títo vojaci sú podľa neho vyzbrojení delami a bojovými vozidlami.

„Ruské bojové sily majú všetko, čo potrebujú, aby pokračovali v ohrozovaní stability na východe Ukrajiny,“ povedal pod podmienkou anonymity. Dodal, že Rusko pokračuje v poskytovaní bojovej a logistickej podpory separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti. NATO predtým odhadovala, že na Ukrajine bolo 3000 až 5000 ruských vojakov, asi 70 percent z nich sa však z krajiny za posledné dva týždne stiahlo.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Šojgu #Krym