Kyjev ratifikoval, ale rok musí čakať

Historickým dňom nazvali ukrajinskí lídri utorkové rozhodnutia poslancov v Kyjeve. Okrem ratifikácie asociačnej zmluvy s Bruselom parlament, ktorý prezident Petro Porošenko síce rozpustil, ale do vytvorenia nového ďalej plní úlohu najvyššieho zákonodarného orgánu, schválil aj osobitný štatút pre Donbas, ktorého časť kontrolujú odporcovia vlády v Kyjeve. Poslanci zároveň schválili aj amnestiu pre vzbúrencov na juhovýchode.

17.09.2014 09:20
Petro Porošenko, asociačná dohoda, EÚ,... Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko pózuje pred poslancami parlamentu s dokumentom o asociačnej dohode s EÚ, ktorý v utorok podpísal vzápätí po hlasovaní parlamentu.
debata (8)

„Ukrajina nastupuje cestu pokroku,“ vyhlásil v emotívnom prejave pred hlasovaním prezident Porošenko, ktorý dokument vzápätí po schválení 355 poslancami podpísal priamo v rokovacej sále.

Zatiaľ čo v prvom prípade, ratifikáciu dokumentu, vysielali na Ukrajine v priamom televíznom prenose, ako aj vzápätí rovnaký proces v Európskom parlamente, ďalšie spomínané zákony „prešli“ v Kyjeve za zatvorenými dverami. Pritom platnosť kľúčovej, a teda neoddeliteľnej súčasti asociačnej dohody s Bruselom, vytvorenie zóny voľného obchodu, odložili po spoločnej dohode Kyjeva a Bruselu až do 1. januára 2016. Podľa niektorých politológov je tak čas na niektoré potrebné reformy, ale hlavne Kyjev a Brusel sa vyhli možnej negatívnej reakcii Moskvy, ktorá má v tomto smere veľké výhrady.

Asociačná zmluva Ukrajiny s EÚ

Dokument má viac ako tisíc strán a čo sa týka štruktúry, obsahuje preambulu, sedem častí, 43 príloh a tri protokoly.

Poslanci v utorok schválili aj rezolúciu O európskej voľbe Ukrajiny, v ktorej charakterizujú ratifikáciu asociačnej dohody ako prejav záujmu o budúce členstvo v únii. „Ide o nástroj všestrannej prípravy s cieľom dosiahnuť tento cieľ,“ konštatuje sa v dokumente, o ktorom dal v závere plenárneho rokovania hlasovať šéf snemovne Oleksandr Turčynov.

Nie všetko však v utorok v ukrajinskom parlamente prešlo hladko. Napríklad podľa vládnej agentúry UNIAN balík návrhov Jaceňukovej vlády sa nedostal ani len na program rokovania, aj keď sa o to Turčynov usiloval. Išlo konkrétne o reformy v pravidlách tvorby štátneho rozpočtu, o zmeny daňových pravidiel, ako aj o návrh zákona týkajúci sa reforiem povinného a sociálneho poistenia. Jeden z návrhov sa týkal aj reorganizácie mzdového fondu. Podľa väčšiny pozorovateľov ide o problematiku, ktorej prípadné riešenie neveští nič príjemné pre Ukrajincov. Pritom dnes sa navyše ráta hlas každého voliča v blížiacich sa mimoriadnymi parlamentných voľbách určených na 26. októbra.

„Rozhodnutie o Donbase prešlo Porošenkovi iba preto, lebo bolo spojené s ratifikáciou asociačnej zmluvy. Navyše zákon o osobitnom štatúte bol konzultovaný s Ruskom aj s úniou. A tak dnes poslanci nielen potvrdili voľbu európskej orientácie, ale aj mierový postoj ukrajinského vedenia, ochotu vyriešiť pokojnou cestou krízu na Donbase,“ povedal pre RIA Novosti ukrajinský politológ Vadim Karasjov.

Predstavitelia Doneckej a Luhanskej republík reagovali na zákon o osobitnom štatúte oboch subjektov a na amnestiu viac-menej kladne, aj keď opatrne.

„Teraz o nás skutočne nemôže nik hovoriť ako o teroristoch,“ cituje RIA Novosti Denisa Pušilina, ľudového koordinátora Národného frontu Novorosii. Podľa neho plusom schválenej právnej normy je aj legitimizácia povstalcov na medzinárodnej scé­ne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Kyjev #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Donbas #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Oleksandr Turčynov