Rusko chce ešte tento týždeň vyslať na Ukrajinu tretí konvoj

Rusko chce ešte tento týždeň na východnú Ukrajinu vyslať tretí konvoj s humanitárnou pomocou. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore pre denníky Rossijskaja Gazeta a El País vyhlásil, že humanitárna situácia v konfliktnej oblasti je katastrofálna.

17.09.2014 13:00
Rusko, Ukrajina, humanitárna pomoc, humanitárny... Foto: ,
Humanitárny konvoj tesne po tom, ako opustil Moskvu.
debata (17)

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v stredu uviedlo, že je pripravené v priebehu niekoľkých dní pokročiť v dodávke humanitárnej pomoci na juhovýchod Ukrajiny.

„Do konca týždňa budeme pripravení prikročiť k tejto práci, za predpokladu, že budú prijaté príslušné rozhodnutia,“ povedal námestník ministra pre mimoriadne situácie Vladimir Stepanov federálnej rade, hornej komore ruského parlamentu. Práca na humanitárnych dodávkach podľa neho musí pokračovať s maximálnym nasadením. „V celej krajine prebiehajú humanitárne zbierky. Sú formované tímy dobrovoľníkov. Dôraz je kladený na prípravu na zimu,“ povedal Lavrov.

Prvý ruský konvoj s viac ako 250 kamiónmi vyslala Moskva do oblasti v auguste. Druhý dorazil do východoukrajinského Luhanska v sobotu. Kamióny priviezli oblastí ovládaných proruskými separatistami cukor, obilie, potraviny, lieky či generátory na výrobu elektriny a zariadenia na čistenie vody. Obe kolóny sa na Ukrajinu presunuli bez toho, aby čakali na súhlas Kyjeva.

„Domnievame sa, že humanitárna situácia na juhovýchodnej Ukrajine je katastrofálna,“ upozornil Lavrov a pripomenul, že v konflikte zomrelo vyše 2-tisíc ľudí a viac ako 5-tisíc, vrátane detí, bolo zranených. Agentúra ITAR-TASS dodáva, že bola zničená životne dôležitá infraštruktúra vrátane rozvodov elektriny a vody, a tiež vládne a obytné budovy a na 200 miestnych škôl.

Humanitárna pomoc obyvateľom bojovej zóny na východe Ukrajiny predpokladá jeden z bodov takzvaného minského protokolu, na ktorom sa Kyjev so zástupcami povstalcov dohodol predminulý piatok. Bezprostredne po podpise dohôd vtedy Rusko oznámilo, že chce na Ukrajinu vyslať najmenej jeden ďalší humanitárny konvoj.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #Luhansk #humanitárny konvoj