Väzeň si želá smrť, belgický súd mu vyhovie

Popraviť ho nemohli, rozsudok smrti si napísal sám. Belgicko zaznamená prvý prípad eutanázie väzňa. Takzvanú milosrdnú smrť si vybral Frank Van Den Bleeken, ktorý si odpykáva doživotný trest za niekoľko zločinov znásilnenia, pričom jednu z obetí zavraždil.

17.09.2014 14:27
Frank Van Den Bleeken Foto: ,
Väznený Frank Van Den Bleeken chce požiadať o eutanáziu. Okrem neho tak má v pláne urobiť ešte ďalších pätnásť odsúdených.
debata

„Pred 25 rokmi sa jeden zo sexuálnych útokov skončil smrťou 19-ročnej ženy,“ pripomenula stanica RTL. Páchateľ, ktorý má teraz 52 rokov, pred štvrťstoročím dostal najprísnejší možný trest – čiže doživotie (rozsudky smrti sa vtedy v Belgicku už niekoľko desaťročí nevynášali).

Zločinec tvrdí, že už nedokáže žiť vo väzenských podmienkach, ktoré označuje za neľudské. „V posledných rokoch ho vyšetrilo viacero lekárov a psychológov, ktorí dospeli k záveru, že neznesiteľne trpí,“ povedal väzňov advokát Jos Vander Velden stanici VRT. Van Den Bleeken argumentuje nielen neznesiteľným pocitom zo života za mrežami, ale aj nulovou perspektívou:

„Nedokážem ovládať násilné sexuálne pudy a priznávam, že som stále nebezpečný pre spoločnosť,“ upozornil podľa novín Le Soir v narážke na to, že nevidí nádej na podmienečné prepustenie na slobodu. (Mimo väzenia sa ocitol jediný raz, keď mu justícia umožnila pod policajným dozorom prísť na pohreb matky.)

Nechce žiť v nehumánnych podmienkach

Zmierenie sa Van Den Bleekena s tým, že sa nikdy nevráti do normálneho života, potvrdil jeho advokát. „Nežiada o oslobodenie. Chce zostať do konca života vo väzení, ale nie v nehumánnych podmienkach,“ zdôraznil podľa RTL pred rokom Vander Velden, keď hovoril o možnosti ukončiť bolesť duše bez milosrdnej smrti. Ťažký zločinec sa pustil do právneho zápasu o dve alternatívy pred viac ako tromi rokmi. Žiadal o trvalú starostlivosť za mrežami v zahraničí a ak mu ju nepovolia, tak o eutanáziu v Belgicku. Konečnú dohodu s ministerstvom spravodlivosti dosiahol až teraz.

Keď Van Den Bleeken požiadal o eutanáziu, zároveň predostrel iné východisko. Súhlas úradov s druhým riešením by znamenal, že ho premiestnia do špecializovaného väzenského psychiatrického strediska v zahraničí, ktoré sa dokáže postarať o zločincov jeho typu. Ministerstvo spravodlivosti prikývlo, ale súd povedal nie. „Rozhodol, že rezort justície nemá v zákone oporu, aby mohol umiestniť väzňa do špecializovaného centra v Holandsku napriek tomu, že také stredisko zatiaľ v Belgicku neexistuje,“ pripomenul Le Soir.

Eutanáziu musia ešte potvrdiť sudcovia

Ministerstvo nakoniec pristúpilo na eutanáziu. Bodku ešte musia dať ľudia v talároch. „Súd zverejní rozhodnutie 29. septembra, ale to iba potvrdí dohodu uzavretú medzi Van Den Bleekenom a rezortom spravodlivosti,“ upozornil denník La Libre Belgique.

Očakáva sa, že väzňa prevezú v októbri do nemocnice, kde strávi posledné chvíle života. Má to byť 48 hodín v kruhu príbuzných. Keď sa s ním rozlúčia, lekár mu vpichne injekciu so smrtiacou zmesou. „Rodina uviedla, že Van Den Bleeken už našiel doktora, ktorý vykoná eutanáziu,“ podotkol Le¤Soir. Viaceré médiá informovali, že o takzvanú milosrdnú smrť požiadalo ďalších pätnásť belgických väzňov.

Belgicko uzákonilo právo na eutanáziu v roku 2002. Počet žiadateľov, nevyliečiteľne chorých pacientov so silnými bolesťami, sa každoročne zvyšuje. „Vlani ich bolo 1¤807, čo je o 27 percent viac ako v predchádzajúcom roku,“ poznamenala agentúra AFP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #eutanázia #väzeň