Ukrajinci majú lustráciu, alebo bič na opozíciu?

Vážení poslanci, ja sa nevyhrážam, ale iba informujem, že každého, kto nehlasoval, zapíšeme do zoznamu červenou farbou, opakoval v utorok vari desaťkrát počas večerného rokovania šéf snemovne Alexandr Turčynov.

17.09.2014 18:40
debata (100)

Poslanci napokon najmä pod tlakom radikálov, ako je napríklad Pravý sektor, na tretí pokus schválili lustračný zákon, ktorý podľa odhadov zasiahne asi milión úradníkov.

„Na základe nového zákona zameraného na vykorenenie korupčných praktík spojených s predchádzajúcim režimom má byť preverovaná lojalita asi milióna štátnych úradníkov,“ cituje Reuters slová premiéra Arsenija Jaceňuka, ktoré zazneli deň po schválení kontroverzného lustračného zákona na rokovaní kabinetu charakterizovaného mocou ako "očistec moci“.

„Skutočne budeme svedkami čistky vo vládnych kruhoch? Veď aby sa tak stalo, treba zmeniť pravidlá hry a nie osobností,“ reaguje pochybovačne rovnako ako nemálo Ukrajincov Lilia Brudnickaja, parlamentná pozorovateľka ukrajinského portálu 112.ua.

Premiér Jaceňuk však vie svoje. Podľa neho všetky orgány ústrednej moci, ktoré fungovali počas vládnutia prezidenta Viktora Janukovyča, budú spadať pod schválený zákon. Opomenul pritom skutočnosť, ako konštatovali aj viacerí ukrajinskí politológovia, že norma by sa mala vzťahovať napríklad aj na samotného Jaceňuka, predsedu parlamentu Turčynova, ale aj na šéfa tajnej služby Nalivajčenka či expremiérku Tymošenkovú. Všetci totiž počas predchádzajúcej vlády zastávali dôležité posty v mocenských štruktúrach.

Podľa ukrajinskej provládnej internetovej Espreso TV sa lustračný zákon netýka akurát Porošenka, pretože norma sa nevzťahuje na prezidenta. Ostatní spomínaní politici podľa zákona „strácajú dôveru ľudu a nesmú pracovať desať rokov vo vládnych štruktúrach“. Do tejto kategórie spadajú aj príslušníci represívnych zložiek, ktorí sa "aktívne zapojili do potláčania revolučného Majdanu“.

Zákonná norma sa konkrétne vzťahuje na obdobie od 25. februára 2010 do 22. februára 2014. Teda odo dňa inaugurácie prezidenta Janukovyča. V spomínanom čase, 3. marca 2010, bola rozpustená aj vláda Julie Tymošenkovej, ktorej členom bol aj Turčynov.

„Podľa zákona tak Tymošenková aj Turčynov patria medzi tých, čo neprešli previerkou, a teda nemôžu pracovať v štátnej službe a byť poslancami parlamentu,“ upozorňuje Espreso TV.

Starosti budú mať najmä opozičné sily, ktoré lustračný bič najviac zasiahne. Ukrajinci vo februári na Námestí nezávislosti pôvodne v súvislosti s tvorbou tzv. vlády národného porozumenia žiadali, aby v nej nebolo prvých sto ľudí zo zoznamu najbohatších Ukrajincov, aby nik z kandidátov nezastával počas vlády Janukovyča vedúcu funkciu vo výkonnej moci, nepracoval v administrácii Janukovyča, nebol spájaný s porušovaním ľudských práv a nemal za sebou korupčnú minulosť.

Iniciatívu však následne prevzali radikálni nacionalisti typu Dmitra Jaroša (Pravý sektor) či Oleha Ľaška (Radikálna strana), ktorí lustračný zákon chcú použiť ako metlu na zlikvidovanie opozície v parlamentných laviciach.

„Pritom nebezpečenstvo v sebe skrýva ukrajinská špecifickosť. Konkrétne veľké regionálne rozdiely. Schválený lustračný zákon môže totiž poškodiť záujmy občanov, ktorí volili svojich predstaviteľov. A tak nie je vylúčené, že čoskoro budeme svedkami tzv. honby na čarodejnice, ktorá v čase hlbokej spoločenskej krízy na Ukrajine prinesie ďalšiu polarizáciu,“ upozorňuje politológ Pavel Ivanov. Pritom, ako upozorňuje, kritický pohľad opozície a prítomnosť alternatívnych názorov sú tradične zárukou efektívnosti práce snemovne a rovnováhy rôznych síl. Akurát vraj v Kyjeve po tom netúžia.

Podľa viacerých pozorovateľov nové zloženie snemovne nemá byť svojím kritickým ostrím na ťarchu súčasnej moci, vrátane prezidenta Porošenka. Aj preto ešte do volieb stanovených na 26. októbra sa zvýšil počet útokov proti ukrajinským komunistom, členom niekdajšej vládnej Strany regiónov, ale aj ďalším politickým subjektom, ktoré neprejavujú nadšenie z nového politického smerovania Kyjeva a silového riešenia konfliktu na Donbase.

Oficiálne sa tomu hovorí paralyzovanie tzv. piatej kolóny. Tvoria ju napríklad všetci, ktorí nevidia v Rusku nepriateľa. Na druhej strane radikálni nacionalisti, skupiny oligarchov, z ktorých mnohí zakotvili v Bloku Petra Porošenka, majú dvere do parlamentu otvorené.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #lustračný zákon