Rozdeliť krajinu je veľmi ľahké, tvrdí pre BBC Klaus

Český exprezident Václav Klaus v stredajšom materiáli britskej vysielacej stanice BBC označil rozdelenie krajiny za "veľmi jednoduchú" vec.

17.09.2014 19:24
debata (66)

Predchodca Miloša Zemana v dokumente vyrobenom v súvislosti so štvrtkovým škótskym referendom o nezávislosti na námietku redaktora Roba Camerona na margo problému so zlatými rezervami vraví, že všetko sa rozdelilo pomere dva ku jednej a jeho argumenty označil za „nesprávne“.

V plynulej angličtine pritom poukázal na pomer obyvateľstva Česka a Slovenska a rozdelenie „všetkého“ podľa toho. „A bodka,“ dodal Klaus v materiáli s názvom What can Scotland learn from Czechoslovakia? (Čo sa Škótsko môže naučiť od Československa).

BBC sa venuje pokojnému rozdeleniu Československa pred 21 rokmi a podotýka, že Klaus o ňom priamo rozhodoval. Zároveň podotýka, že sa tak stalo pokojnou cestou, bez referenda a „ohromujúco“ sa o celej veci rozhodlo iba päť mesiacov predtým.

Britské médium hovorí aj o ťažkých začiatkoch samostatného Slovenska a veľkej devalvácii jeho meny. Priestor v tejto súvislosti dalo exministrovi financií Ivanovi Miklošovi. Ten vysvetľuje pomalý rozbeh Slovenska v porovnaní s Českom hodnotou HDP na obyvateľa. Kým vtedy podľa neho ten slovenský predstavoval iba 60 percent českého, v súčasnosti je to vyrovnané.

BBC následne uvádza, že obyvatelia oboch krajín považujú rozdelenie za úspech, no poukazuje na nostalgiu. Oslovili preto aj speváka Miroslava Žbirku, ktorá má slovensko-britský pôvod, a dlhodobo žije v Prahe. Ako na záver redaktor dodáva, hlas Škótov bude na rozdiel od Slovákov a Čechov „vypočutý“.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Československo #Škótsko #BBC #Václav Klaus