Áno či nie. Nastal veľký škótsky deň

Bol to zápas názorov do poslednej povolenej sekundy, výsledok zostáva otvorený. Voliči prichádzajú k referendu s vedomím, že zaváži každý hlas. Škóti vo štvrtok rozhodujú, či sa ich krajina stane nezávislá, alebo zotrvá v britskom zväzku.

18.09.2014 07:26
Škótsko, referendum Foto: ,
V Škótsku sa koná referendum o nezávislosti. Do poslednej chvíle nie je podľa prieskumov jasné, ako hlasovanie dopadne.
debata (15)

Obidva tábory sa snažili získať si váhajúcich voličov ešte aj v posledných chvíľach pred otvorením hlasovacích miestností (o ôsmej hodine ráno). Kampaň robili počas noci; vedeli, že kľúčová môže byť hŕstka ľudí. Nie je totiž vylúčené, že o otázke nezávislosti by mohla rozhodnúť tesná väčšina. Špekuluje sa, že to môže byť len niekoľko tisíc, ba dokonca iba stoviek hlasov.

Ako by to bolo s EÚ

Ak referendum dopadne v prospech stúpencov nezávislosti, potom je otázne, ako bude vyzerať vzťah Škótska s Európskou úniou. Stratí sa na mape veľkej rodiny štátov nová samostatná krajina, alebo bude fungovať ako jej člen? Názory sa rôznia.

Prečítajte si glosu Mariána Repu: Škótsky paradox.

Dosluhujúci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso začiatkom tohto roku upozornil, že nezávislé Škótsko musí počítať s automatickým vylúčením z EÚ. „V takom prípade by muselo žiadať o vstup, čo by bolo veľmi zložité, ak nie nemožné,“ varoval Barroso.

Mnohí Škóti, ktorí chcú hlasovať za osamostatnenie, sú však presvedčení, že v súvislosti s EÚ sa pre nich nič nezmení. Ich tábor tvrdí, že by sa mal uplatniť článok 48 Zmluvy o EÚ, v ktorom sa píše, že existujúci člen môže upraviť svoje vzťahy. Lenže iní si myslia, že do hry by vstúpil číselne nasledujúci článok, ktorý skloňuje vstup kandidátskej krajiny.

Bez ohľadu na to, kde stojí pravda, faktom by bolo, že EÚ by zažila dosiaľ nevídaný jav. „Únia by sa ocitla v neznámych vodách. Osobne sa nazdávam, že výsledok by viac závisel od podpory Škótska ako člena EÚ ako od analýzy európskeho práva,“ poznamenal podľa agentúry Reuters analytik John Kerr z Centra pre európsku reformu.

Keby začal fungovať scenár, podľa ktorého by sa nezávislé Škótsko muselo uchádzať o vstup do EÚ, mohli by sa naplniť obavy, o ktorých sa zmienil Barroso. Ide o to, že do komplikovanej situácie by sa dostali tie členské štáty únie, ktoré čelia separatistickým tendenciám. „Napríklad Španielsko by mohlo vetovať vstup Škótska do EÚ,“ uviedla agentúra Reuters v narážke na nechuť Madridu z úsilia Katalánska o samostatnosť.

Alex Salmond, šéf škótskej vlády a zároveň vodca kampane za nezávislosť, je presvedčený, že vylúčenie z EÚ by znamenalo hlúpu a nezmyselnú formu trestu. „Považoval by som to za absurdné po 41 rokoch života v európskom bloku, dodržiavajúc zásady demokracie a po referende odsúhlasenom Londýnom,“ pripomenul jeho výrok denník The Independent.

Čo bez nezávislosti

Ak zástancovia samostatnosti neuspejú, otázne bude, ako sa postavia k svojej téme v budúcnosti. Zmierili by sa natrvalo s tým, že prehrali, alebo by obnovili úsilie zacielené na vidinu nezávislosti?

Téma škótskeho štatútu sa nestratí, prízvukuje James Mitchell z univerzity v Edinburghu. „Škóti majú veľké očakávania aj v prípade, že vyhrajú stúpenci britského zväzku. Ide o prísľub druhého tábora, že krajina bude ochránená pred škrtmi vo verejných výdavkoch a že sa podporí blahobyt. Keby britská vláda v tomto smere zlyhala, škótski obyvatelia sa vrátia k vyjadrovaniu nespokojnosti,“ podotkol pre Pravdu.

Neil McGarvey z univerzity v Strathclyde sa domnieva, že prípadné nie pre nezávislosť by neotvorilo otázku možného ďalšieho referenda minimálne najbližších desať rokov. Poukázal však na okolnosti, ktoré by mohli zmeniť predpokladaný vývoj. „Ak konzervatívci zvíťazia v roku 2015 v parlamen­tných voľbách a dodržia záväzok vypísať plebiscit o zotrvaní Británie v EÚ, potom sa škótska téma môže znovu oživiť. Zvlášť keby nastala situácia, že voliči v Anglicku odmietnu členstvo v únii a Škóti sa vyslovia opačne,“ uviedol pre Pravdu.

Pokiaľ ide o dnešné hlasovanie, McGarvey nevylúčil možnosť, že sčítanie hlasov bude viesť k škótskej samostatnosti: „Prieskumy sú veľmi tesné. Tábor za nezávislosť má šancu zvíťaziť v referende.“

Ak prevážia hlasy prívržencov britského zväzku, bude zaujímavé sledovať, či Londýn dodrží slovo o ústupkoch k Edinburghu. Thomas Carl Lundberg z univerzity v Glasgowe je skeptický: „Neverím, že britská vláda by dokázala poskytnúť Škótsku väčšiu autonómiu, pretože zvyšok Británie by namietal. Iní by mohli klásť otázku, prečo majú získať Škóti špeciálne výsady?“ poznamenal pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nezávislosť #referendum #Škótsko