Hlasovanie v Škótsku sa môže zopakovať

Keby zástancovia nezávislosti Škótska neuspeli v referende, v budúcnosti sa úplne nedá vylúčiť znovu hlasovanie o tejto otázke, poznamenala pre Pravdu politická analytička Eve Hepburnová, ktorá pôsobí na univerzite v Edinburghu.

18.09.2014 11:00
Škótsko, referendum Foto: ,
Priaznivci škótskej nezávislosti by v prípade neúspechu mohli referendum v budúcnosti zopakovať.
debata

V prípade, že vyhrajú stúpenci britského zväzku, budú sa prívrženci samostatnosti snažiť živiť naďalej svoju tému? Na rozdiel od dvoch neúspešných plebiscitov v kanadskej provincii Quebec v rokoch 1980 a 1995 líder Škótskej národnej strany Alex Salmond vyhlásil, že nebude druhé referendum o nezávislosti. Voličom zdôraznil, že bude jediné hlasovanie, a ako poznamenal, podľa neho je to jedinečná životná príležitosť.

Ako si vysvetľujete jeho slová? Myslím si, že tento záväzok usporiadať iba jedno referendum znamená snahu získať si Škótov, ktorí sa nazdávajú, že ich krajina by mala byť nezávislá v budúcnosti, ale teraz si nie sú istí hlasovať za. Túto dilemu v hlavách mnohých voličov odkryli prieskumy verejnej mienky. Úplne však nevylučujem ďalší plebiscit v budúcnosti; najmä v prípade, ak tábor za nezávislosť získa veľa percent hlasov napriek svojej prehre.

Čo by nasledovalo? Nepredpokladám, že by stúpenci samostatnosti začali rýchlo presadzovať nové referendum. Bude potrebné vidieť, ako probritské politické strany dodržia prísľub posilnenia právomocí škótskeho parlamentu a či to uspokojí dopyt verejnosti po silnejšom sebaurčení. Tento proces môže trvať roky.

Keby nenastala spokojnosť, aký ohlas predpokladáte? Ak sa uvedené očakávania nenaplnia, usudzujem, že Škótska národná strana, podobne ako politická strana v Quebecu, by čakala, kým by nenastali takpovediac víťazné podmienky pre jej cieľ. To znamená v ekonomickom a politickom zmysle. Až potom by mohli zvažovať vypísanie nového referenda, čo by bolo v ďalekej budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #rozhovor #nezávislosť #referendum #Škótsko