Jednotka rýchleho nasadenia NATO začne fungovať do roka

Nová jednotka rýchleho nasadenia, na ktorej vytvorení sa Severoatlantická aliancia dohodla na septembrovom summite vo Walese, by mohla byť funkčná do roka.

18.09.2014 20:30
debata (19)

V rozhovore pre agentúru AP to vyhlásil zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow. NATO na summite reagovalo okrem iného aj na nové bezpečnostné prostredie, ktoré vzniklo v Európe kvôli konfliktu na Ukrajine. V tejto súvislosti sa rozhodlo o vzniku jednotky, ktorá bude schopná do dvoch až troch dní zasiahnuť v kríze v akejkoľvek členskej krajine.

Má ju tvoriť 4 000 až 5 000 ľudí, ktorí budú mať pripravené zázemie vo východných štátoch aliancie. Veliteľstvo jednotky by zrejme mohlo sídliť v poľskom Štetíne.

Detaily vzniku jednotky sa stále pripravujú, uviedol Vershbow, ktorý je najvyššie postaveným civilistom v aliancii. Vojenskí experti vraj na vypracovanie detailov „pracujú sedem dní v týždni“. Podrobnosti by mali byť známe do februára budúceho roka, kedy budú všetko schvaľovať ministri obrany NATO. Potom by mala jednotka začať postupne fungovať.

„Očakáva sa, že jednotka bude mať aspoň základné schopnosti do jedného roka od summitu vo Walese,“ vyhlásil námestník generálneho tajomníka NATO. „Všetko ešte nebude dokončené, ale vzhľadom na to, že existujú určité hrozby, nemôžeme v tomto prípade postupovať pomaly,“ dodal.

Stále ešte nebolo určené, kde by sa mala nová jednotka nachádzať, ako ale Vershbow uviedol, najpravdepodob­nejším scenárom je, že vojaci z východnej Európy budú vo svojich krajinách a americké jednotky najskôr v Taliansku či Nemecku. Pravidelne by ale mali absolvovať spoločný výcvik a mali by byť schopné byť v prípade potreby nasadené vo východoeurópskych krajinách NATO, dodal námestník šéfa aliancie.

"Prítomnosť jednotiek bude pôsobiť ako odstrašujúci prostriedok, a bude ukážkou toho, že keď Rusko alebo akýkoľvek iný agresor prekročí hranicu, nenarazí len na Lotyšov, Estóncov, Litovčanov či Poliakov, ale narazí aj na Američanov, Britov, Nemcov. Inými slovami, stretne sa s NATO, "vyhlásil Vershbow.

Nová jednotka má byť súčasťou už existujúcich síl rýchlej reakcie (NRF), k dispozícii jej má byť letecká aj námorná podpora. Aby mohlo zoskupenie „cestovať narýchlo a udrieť tvrdo“, bude mať vo východných členských krajinách dopredu pripravené zásoby, vrátane munície a paliva.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO