USA si vážia postoj Slovenska, ale aj chápu jeho obavy

Rusko je na Ukrajine agresor a to znamená výzvu pre EÚ aj USA, zdôraznil Daniel Fried, koordinátor politiky sankcií na americkom ministerstve zahraničných vecí. "Na juhovýchodnom území sa nachádzajú ruskí vojaci," poukázal vo videorozhovore pre slovenské médiá. Upozornil, že Moskva robí kroky, ktoré ohrozujú usporiadanie po skončení studenej vojny: "Rusko sa snaží meniť európske hranice použitím sily."

19.09.2014 11:00
Daniel Fried Foto: ,
Daniel Fried
debata (75)

Fried podčiarkol, že protiruské sankcie nemožno chápať ako politiku, ale ako nástroj. „Ak sa situácia zmení, čiže zlepší, potom sa môžu zrušiť,“ povedal. Pokračoval, že sankcie majú prinútiť Moskvu, aby hľadala pokojné riešenie konfliktu a aby sa obnovila územná celistvosť Ukrajiny. O prehodnotení krokov sú podľa Frieda pripravené uvažovať USA aj EÚ. „Keby sa však stav zhoršil a pokračovala by ruská agresia, sme odhodlaní pokračovať so sankciami,“ varoval.

Vplyvný americký predstaviteľ ocenil, že Slovensko sa pripojilo k protiruským opatreniam: „Prispelo ku konsenzu v rámci EÚ.“ Zároveň poznamenal, že USA chápu slovenské obavy, že sankcie môžu vyjsť draho. Doplnil, že Američania konzultujú sankčné možnosti proti Rusku s viacerými štátmi s tým, že je medzi nimi aj Slovensko. „To, čo sa deje na juhovýchode Ukrajiny, musí posilniť transatlantické spojenectvo,“ podotkol.

Fried pripomenul, že opatrenia proti Rusku nijako neobmedzujú vývoz plynu. Vyjadril tak znepokojenie nad znížením dodávok tejto suroviny od Gazpromu na Slovensko. „Očakávam, že v súvislosti s ruským postojom ku konfliktu na Ukrajine sa začne v Európe rýchlejšie konať v oblasti energetickej bezpečnosti. Ide o investície do moderných technológií v ťažbe plynu, ako aj o možnosť zvýšeného celosvetového vývozu suroviny v skvapalnenej podobe,“ podčiarkol.

Pokiaľ ide o zabratie Krymu Ruskom, Fried dal nepriamo najavo, že verí, že polostrov sa vráti k Ukrajine. „Dejiny nás viackrát príjemne prekvapili. Treba trpezlivosť. Uverili by ste, keby vám niekto v roku 1985 povedal, že Slovensko sa stane prosperujúci štát, odkiaľ budete napríklad jazdiť za nákupmi do Viedne bez kontrol na hraniciach?,“ uzavrel americký predstaviteľ.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Rusko #USA #plyn #Gazprom #Ukrajina #protiruské sankcie